Kultúra

A német nyelvterület fesztiváldíjas alkotásai a Szemrevaló Filmfesztiválon

Új filmek Ausztriából, Svájcból, Németországból

A Cannes-ban és Berlinben díjazott, valamint a Német és az Európai Filmdíjjal elismert német nyelvű filmeket mutatja be idén a Szemrevaló Filmfesztivál, amely október 6. és 16. között a Művész Moziban, október 10. után pedig Debrecenben, Szegeden és Pécsen várja a közönséget.

A német nyelvterület fesztiváldíjas alkotásai a Szemrevaló Filmfesztiválon
Szemrevaló Filmfesztivál
Fotó: Facebook/Szemrevaló Filmfesztivál

A svájci nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhete idén is eredeti nyelven, magyar felirattal vetíti a szemlére beválogatott 11 filmet a közönségnek – közölték a szervezők.

A programban szerepel többek közt a Kedves Thomas (Lieber Thomas) című film, amely kilenc díjat nyert el az idei Német Filmdíjon, köztük a legjobb filmnek járó Arany Lolát is. Az alkotás Thomas Brasch német író, rendező, színész életén keresztül mutatja be a múltfeldolgozás nehézségeit, miközben végigkalauzolja a nézőt a német történelem főbb állomásain, 1945-től, az NDK és az NSZK kialakulásán, majd a német egyesülésen át a 21. század elejéig.

Szintén a háború utáni Németországban játszódik a Grosse Freiheit című, osztrák–német koprodukcióban készült börtönfilm, amelyet Cannes-ban a zsűri különdíjával, később pedig húsz további nemzetközi elismeréssel is jutalmaztak, köztük a legjobb operatőr és a legjobb filmzene Európai Filmdíjával.

A társadalmi kérdéseket középpontba állító fesztivál programjában nem véletlenül szerepel a Sisi-mítosz feminista újraértelmezéseként is felfogahtó A Fűző (Corsage) című film, amely a 40 éves Erzsébet császárné Magyarország iránti vonzalmát és lázadásait ábrázolja. A Sisit megformáló Vicky Krieps az idei cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában a legjobb alakítás díját vihette haza.

A Nico című film egy perzsa származású fiatal lányról szól, akit miután rasszista támadások érnek, karateedzésekre kezd járni, hogy megvédhesse magát. Sara Fazilat a filmben nyújtott alakításáért elnyerte a Max Ophüls Filmfesztivál legjobb női főszereplőjének járó díjat.

A svájci óragyártás kezdeteiről szóló Örökmozgó (Unrueh) című filmért a rendező, Cyril Schäublin átvehette a Berlini Filmfesztivál Encounters szekciójának legjobb rendező díját.

A fesztivál október 6–16. között a Művész Moziban várja a közönséget, október 10. után pedig Debrecenben, Szegeden és Pécsen lesz látható a filmekből egy szűkebb válogatás.

Kapcsolódó írásaink