Kultúra

A magyar hadtörténelem elmúlt évezredét bemutató kiállítás nyílik tavasszal Székesfehérváron

Az kiállítás tematikus bontásban mutatja be ezer év jellegzetes magyar fegyvereit, jelképeit

A magyar katonák fegyverzetének, felszerelésének, illetve a mindenkori magyar haderő jelképeinek tükrében mutatja be a magyar hadtörténelem elmúlt évezredét a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum időszaki kiállítása 2023 tavaszától a székesfehérvári Szent István Király Múzeum új kiállítóterében.

A magyar hadtörténelem elmúlt évezredét bemutató kiállítás nyílik tavasszal Székesfehérváron
hadtörténeti Intézet és Múzeum
Fotó: Facebook

A székesfehérvári önkormányzat közleménye idézte Vargha Tamás honvédelmi államtitkárt, aki azt mondta, hogy „a magyar katonai vitézség jelképei megtestesítik, élővé teszik a megmaradásunk érdekében vívott évszázados harcainkat és összekötnek bennünket vitéz elődeinkkel”. Ezekből a tárgyakból nyújt a látogatók számára egy rendkívüli válogatást a Hadtörténeti Múzeum páratlan gazdagságúnak ígérkező új kiállítása - tette hozzá.

Töll László ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka közölte, hogy az időszaki kiállítás 17 teremben mutatják majd be tematikus bontásban az ezer év jellegzetes vagy éppen különleges magyar fegyvereit, valamint a haderő és a katonai szolgálat elsődleges jelképeit: a zászlókat, az egyenruhákat és a kitüntetéseket. A militáriák mellett megjelennek majd a katonák mindennapjainak és ünnepnapjainak tárgyi emlékei, dokumentumai is, tükrözve a különböző korszakok katonai szimbólumrendszerét.

Jelezte, hogy a székesfehérvári tárlaton lesz több olyan unikális darab is, amelyeket eddig nem tudtak kiállítani. Példaként az 1941-ben a Szovjetuniótól visszakapott 1848-as zászlókat említette.

Kapcsolódó írásaink

Az antennás ember életműkönyve

ĀA Várkert Bazár első világháborús kiállításának gázálarcos lova, Bódy Gábor Pszichéjének sosem volt formájú hintói vagy a felavatás előtt álló Puskás Múzeum. Mind, mind F. Kovács Attila munkái.