Kultúra

Egy hónap múlva kezdődik a Liszt Ünnep

Káel Csaba: A kulturális turizmus a minőségi idegenforgalom fontos lába

Egy hónap múlva, október 7-én kezdődik a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál, amely október 22-ig klasszikus és kortárs zenei együttműködésekkel, színházi és táncelőadásokkal, ingyenes orgonakoncertekkel, jazz- és könnyűzenei formációkkal, irodalmi, valamint képzőművészeti programsorozatokkal és minifesztiválokkal várja a közönséget.

Egy hónap múlva kezdődik a Liszt Ünnep
Schöck Atala operaénekesnő, Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója és Barta Dóra koreográfus (b-j) a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál program sajtótájékoztatóján a Pesti Vigadóban 2022. szeptember 7-én
Fotó: MTI/Soós Lajos

Liszt Ferenc kora „rocksztárja”, karizmatikus, virtuóz előadó, az egyházi zene szakértője, a cigányzene kutatója volt, aki ma is inspirációval tud szolgálni a kortárs előadók számára – emlékezett a Liszt Ünnep névadójára a rendezvénysorozat szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján a Müpa vezérigazgatója.

Káel Csaba kiemelte: a kulturális turizmus a minőségi turizmus fontos lába, amely igényes közönséget vonz Magyarországra, illetve Budapestre. Mint hozzátette, a főváros őszi kulturális kínálatának fontos eleme a Liszt Ünnep. Ezen az igazi összművészeti fesztiválon az előadó- és képzőművészet számos ága képviselteti magát ősbemutatókkal, magyarországi premierekkel, rendhagyó produkciókkal – jegyezte meg.

Egy héttel a bécsi premier után hozza el például a Neue Oper Wien Jörg Widmann Das Gesicht im Spiegel című operáját, amely a biotechnológia következményeit boncolgatja, Plácido Domingo zarzuelaestet tart egy kis meglepetéssel, de visszatér Víkingur Ólafsson izlandi zongorista is, aki ezúttal az Orchestre symphonique de Montréallal érkezik a Müpába.

Fellép a maszkjairól híres német társulat, a Familie Flöz, Ravi Coltrane jazzszaxszofonos egy teljes esttel tiszteleg szülei, John és Alice Coltrane előtt, míg a Studio 5 Kortárs Zenei Műhely (Bella Máté, Kecskés D. Balázs, Kutrik Bence, Szentpáli Roland és Virágh András Gábor) Liszt életének stációiból merítve inspirációt tartja meg öt új kompozíciójának ősbemutatóját.

Káel Csaba elmondása szerint a könnyűzene kedvelőit is számos program várja. Az Akvárium Klub Isolation Budapest címmel tart nemzetközi underground minifesztivált, a Budapest Showcase Hub a legfrissebb trendeket mutatja fel a főváros több klubjában, a formabontó ausztrál csapat, a Hiatus Kaiyote pedig először lép fel Magyarországon.

A Liszt Ünnephez több társrendezvény is csatlakozik: a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárnak a Nemzeti Táncszínház ad otthont, az Art Market Budapest Kortárs Képzőművészeti Vásár díszvendég országa idén Szerbia lesz a Bálnában – közölte Káel Csaba.

Fekete-Kovács Kornél a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az általa vezetett Modern Art Orchestra előadásában Liszt egyik legkülönlegesebb darabja, a Via Crucis csendül fel a Szent István-bazilikában, míg Schöck Atala operaénekes arról beszélt, hogy napjaink egyik vezető Wagner-énekesével, Michael Volléval ad koncertet a Müpában Liszt és Wagner műveiből.

Julius Darvas, a Janoska Ensemble nagybőgőse az együttest jellemző „Janoska-stílusról” szólva hangsúlyozta: zenéjük alapja mindig egy klasszikus darab, amely elvezet a jazzig, popig vagy akár a latin-amerikai zenéhez.

Barta Dóra koreográfus, a Badora Társulat alapítója a David Grossman műve alapján, Osvaldo Golijov zenéjével készülő, Időn kívül című kortárstánc-előadásról beszélt, amelynek a Liszt Ünnepen tartják a premierjét.

Lisztes Jenő cimbalomművész az idén 70 éves Rajkó Zenekarral ad jubileumi koncertet a Pesti Vigadóban, többek között Liszt Ferenc egyik virtuóz darabját, a 11. Magyar rapszódiát eljátszva.

Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground énekesnője elmondta, az együttes a Tóth Krisztina verseire írt dalaival lép fel a Margó Irodalmi Fesztiválon, bemutatva az anyagból készült bakelitlemezt is.

Kapcsolódó írásaink

Erős alkotókedv

ĀKáel Csaba filmügyi kormánybiztos: „A fesztivál ereje a vetítési helyszínekben is rejlik”