Kultúra

A Bácskortárs vándorkiállításon az alkotás és rácsodálkozás öröme találkozik az összetartozás élményével

A Bácskortárs vándorkiállítás anyagában egyszerre érhető tetten az alkotás és rácsodálkozás öröme, valamint az összetartozás élménye  jelentette ki Szili Katalin a kecskeméti és környékbeli művészek alkotásait bemutató tárlatsorozat pénteki megnyitó ünnepségén Helvécián.

A Bácskortárs vándorkiállításon az alkotás és rácsodálkozás öröme találkozik az összetartozás élményével
Szili Katalin miniszterelnöki megbízott a Bácskortárs című, a kecskeméti és környékbeli művészek alkotásait bemutató vándorkiállítás megnyitóján
Fotó: MTI/Bús Csaba

A miniszterelnöki megbízott köszöntőjében fontosnak nevezte, hogy a vándorkiállításnak köszönhetően nem csupán a megyeszékhelyen, de a környező településeken is lehetőség nyílik megmerítkezni a hétköznapok súlyát és rutinját feledtető festészetben.

A tárlat hat festőművész 24 munkáját vonultatja fel, amelyek tematikájukat és technikájukat tekintve más és más világot sugallnak ugyan, ám üdítő közös vonásuk a fény visszatérő megjelenítése. Az alkotókat méltatva úgy fogalmazott: mindannyian jeles képviselői a kortárs magyar művészetnek.

Az itt közszemlére tett festmények önmagukban is megtestesítik a flow-élményt, a boldogságot, az öröm érzését, mert képesek az örökkévalóságban egy fontos pillanatot megörökíteni, legyen ez akár a történelem, a teremtett világ szépsége vagy érzelmek kifejezése – fogalmazott.

Mint fogalmazott: jó érzés, hogy a kiállított alkotásokról nem a borúlátás tükröződik. Kiemelte: manapság különösen fontos mindaz, ami az emberek számára védelmet biztosít: a családok, a közösségeink. Meg kell őrizni, ami ezeket a közösségeket táplálja  húzta alá.

Seiner Ágnes, a tárlatot létre hozó kecskeméti Itt vagyunk, támogatunk Egyesület vezetője az eseményen arról beszélt: a pénteki megnyitó után a megyeszékhely környékén lévő településeken, így Helvécia után Ballószögön, majd Lajosmizsén és Kerekegyházán is látható lesz a tárlat. Az utolsó helyszín a kecskeméti egyetem lesz, ahol novemberben kibővített formában tekintheti meg a nagyközönség a hat művész alkotásait. 

Kapcsolódó írásaink