Kultúra

„Az öttusa mindenre megtanít”

Az öttusa mindenre megtanít – vallja Mizsér Attila, a sportág olimpiai, világ- és Európa-bajnoka. Olyan készségeket fejleszt, amelyek az élet számos területén alkalmazhatóak. A könyv bemutatja a szerző Bajnokok útja elnevezésű motivációs modelljét, amelyet szervezetfejlesztői munkájában is alkalmaz, és amely a mindennapokban is tanulságos útmutatóul szolgálhat bárki számára.  

„Az öttusa mindenre megtanít”
Új kötettel jelentkezett a kiadó
Fotó: Pabooks

A kötet olyan történetgyűjtemény, amely saját fejlesztésű motivációs modelljének, a Bajnokok útjának legfontosabb pontjait körvonalazza. Mindezt sportpályafutásának legizgalmasabb eseményeivel és fordulataival példázza a szerző, Mizsér Attila, az öttusa olimpiai, világ- és Európa-bajnoka. A Bajnokok útját ugyanis saját sportkarrierjének tanulságai alapján alkotta meg. A kötet egyik legfontosabb üzenete, hogy megfelelő stratégiával és önismerettel a legnehezebb helyzetben is képesek vagyunk továbbmenni, folytatni a célunkhoz vezető utat. Pontosan úgy, ahogyan a sport bajnokai teszik. A konkrét esetek nyomán feltárul, miként gondolkodott, hogyan építette fel magát a sportoló, és milyen kapaszkodókat talált a legkritikusabb versenyhelyzetekben. Így állt össze a modell: egy gondolkodási és viselkedési minta.

A könyv az elmélet és a gyakorlat hiteles szintézisét adja, ami annak szerkezetében is tükröződik: elsőként minden esetben modellként vázolja fel üzenetének lényegi elemeit és alapjait, majd az egyes elemek ismertetése után történetek következnek, amelyek végén minden esetben a szerző összesíti a séma működésének legfontosabb mozzanatait, mindeközben pedig személyes tanulságait is megosztja velünk. 

Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa
Fotó: Pabooks

A kötet rávilágít arra, hogy gondolkodási és viselkedési mechanizmusainknak öt kritikus eleme van: KUDARC → CÉL → ERŐSSÉGEK → ITT ÉS MOST → DÖNTÉS. E modell öt elemét az öttusa egyes sportágának történetein keresztül hozza helyzetbe: mindegyik tusához a gondolkodási és viselkedési mechanizmus egy-egy fő elemét kapcsolva. 

  • Lovaglás – KUDARC: tegyél meg mindent a kudarc megelőzésért! A legkirívóbb példa az 1993-as szófiai Eb. 
  • Úszás – CÉL: tervezd meg részletesen a célhoz vezető utat! A hozzá tartozó sztori a szöuli olimpián történt 1988-ban.
  • Terepfutás – ERŐSSÉGEK: fedezd fel erősségeidet, és építs azokra! A történet az 1981-es uppsalai nemzetközi verseny.
  • Lövészet – ITT ÉS MOST: csak arra figyelj, amit éppen csinálsz! A kapcsolódó eset az 1978-as ifjúsági országos öttusabajnokság.
  • Vívás – DÖNTÉS: tedd meg a következő lépést! Két ellenkező előjelű történet is alátámasztja: az egyik az első felnőtt világbajnokságáról, Rómából, a másik egy Helsinkiben rendezett versenyről származik.

A kötetet egy coachingszemléletű önfejlesztő kérdéssor zárja, amelyet bármilyen elakadás esetén célszerű átgondolnunk. Megválaszolásuk során automatikusan eljuthatunk belső világunk és helyzeteink sablonmentes megértéséhez, a helyzetekre való tisztább rálátáshoz, ennek köszönhetően pedig könnyebben megtaláljuk a következő lépést, a szükséges döntéseket, amelyeket egyre bátrabban és tudatosabban hozunk majd meg önmagunk bajnoki útján – ígéri Mizsér Attila.
 

Kapcsolódó írásaink