Kultúra
Áldást kértek a szüretre Kőlyuktetőn

Az ősz közeledtével elindul a szüret, így Egerben is, a borászati kutatásban és a szőlész-borász képzésben élen járó Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen. Ez indította az egyetemi birtok munkatársait arra, hogy kérjék a szőlőtermést és a szőlőben végzett munkát jelképező koszorú megáldását.
A kőlyuktetői 25 hektáros birtokon tartott eseményen Dr. Novák István elmondta: örömmel tesz eleget az immár tizenharmadik hónapja katolikus egyetemként működő intézmény munkatársaitól érkezett kezdeményezésnek. Az áldás és a könyörgés előtt Novák atya az Evangéliumból Jézus szavait idézte: „Én vagyok a szőlőtő, és Atyám a szőlőműves”, illetve „Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők”.
Számos szentírási hely fogalmaz meg hasonlatot a szőlővel kapcsolatban, a szőlő és a bor jelen van több példabeszédben, Jézus szól a szőlőmunkásokról, és mind ó-, mind újszövetségi részek, zsoltárok is említik a szőlőt. Pál apostol Timóteust arra tanítja, hogy egészsége érdekében fogyasszon bort. Isten az általa teremtett világra azt mondta, hogy az jó, így a szőlő és a bor is ajándék, megvidámítja a szívet, segít az egészséges életvitelben is, ha megfelelő mértékkel élünk vele.
Jézus példázatában az Isten és ember közötti, valamint az ember és ember közötti viszonyról is tanít a szőlőtőkére és a szőlővesszőkre mutatva. Ha jól műveljük a szőlőt, a vessző egészséges marad, és terem, nem szárad el. Isten, a szőlőtő hív bennünket magához, hogy műveljük a vele való kapcsolatot, egységben legyünk vele és így egymással is.
A jelenlévők a Novák atya által vezetett közös imában áldást kértek a szőlőterületre, a szellemi és fizikai munkát végző dolgozókra, és kérték Istentől a gazdag és jó termést.
Hegyi Ádám birtokigazgató kiemelte: áldást, feltöltődést és lelki erőt jelent a szüret kezdetén, ha közösen Isten felé fordulhatunk. A nyár folyamán nagy melegek voltak, kevés csapadékkal, ezzel együtt – ha a továbbiakban kedvező lesz az időjárás – remek borok születhetnek a 2022-es évjáratban. A kőlyuktetői birtokra az elmúlt hetekben 40 mm csapadék érkezett, ami nagyban segítette az érést, ugyanakkor nem pótolhatja teljesen az aszályos időszak nehézségeit. A szőlő cukortartalma folyamatosan fejlődik, a savtartalom azonban gyorsan csökken, emiatt sokszor kell mérni azokat a paramétereket, amelyek alapján meghatározzák a szüreti időpontokat. Ebben az időszakban kiemelt figyelmet igényel a szőlő, és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem mindehhez kiváló laborháttérrel rendelkezik. Az idei szüretet a Néró és Menoire szőlővel, valamint a Pinot noir táblából pezsgőalapanyag szedésével kezdték meg az EKKE birtokán, és természetesen lesz ovis és hallgatói szüret is.