Kultúra

Áldást kértek a szüretre Kőlyuktetőn

Isten áldását kérte a szüret kezdetén az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem a szőlőtermésre és a szüreti munkára. A kísérleti szőlőültetvények és borászat koszorúját augusztus 30-án Dr. Novák István főszékesegyházi kanonok, delegált általános rektorhelyettes áldotta meg a kőlyuktetői birtokon.

Áldást kértek a szüretre Kőlyuktetőn
Novák István főszékesegyházi kanonok áldotta meg a termést
Fotó: uni-eszterhezy.hu

Az ősz közeledtével elindul a szüret, így Egerben is, a borászati kutatásban és a szőlész-borász képzésben élen járó Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen. Ez indította az egyetemi birtok munkatársait arra, hogy kérjék a szőlőtermést és a szőlőben végzett munkát jelképező koszorú megáldását.

A kőlyuktetői 25 hektáros birtokon tartott eseményen Dr. Novák István elmondta: örömmel tesz eleget az immár tizenharmadik hónapja katolikus egyetemként működő intézmény munkatársaitól érkezett kezdeményezésnek. Az áldás és a könyörgés előtt Novák atya az Evangéliumból Jézus szavait idézte: „Én vagyok a szőlőtő, és Atyám a szőlőműves”, illetve „Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők”.

Számos szentírási hely fogalmaz meg hasonlatot a szőlővel kapcsolatban, a szőlő és a bor jelen van több példabeszédben, Jézus szól a szőlőmunkásokról, és mind ó-, mind újszövetségi részek, zsoltárok is említik a szőlőt. Pál apostol Timóteust arra tanítja, hogy egészsége érdekében fogyasszon bort. Isten az általa teremtett világra azt mondta, hogy az jó, így a szőlő és a bor is ajándék, megvidámítja a szívet, segít az egészséges életvitelben is, ha megfelelő mértékkel élünk vele.
Jézus példázatában az Isten és ember közötti, valamint az ember és ember közötti viszonyról is tanít a szőlőtőkére és a szőlővesszőkre mutatva. Ha jól műveljük a szőlőt, a vessző egészséges marad, és terem, nem szárad el. Isten, a szőlőtő hív bennünket magához, hogy műveljük a vele való kapcsolatot, egységben legyünk vele és így egymással is.
A jelenlévők a Novák atya által vezetett közös imában áldást kértek a szőlőterületre, a szellemi és fizikai munkát végző dolgozókra, és kérték Istentől a gazdag és jó termést.

Hegyi Ádám birtokigazgató kiemelte: áldást, feltöltődést és lelki erőt jelent a szüret kezdetén, ha közösen Isten felé fordulhatunk. A nyár folyamán nagy melegek voltak, kevés csapadékkal, ezzel együtt – ha a továbbiakban kedvező lesz az időjárás – remek borok születhetnek a 2022-es évjáratban. A kőlyuktetői birtokra az elmúlt hetekben 40 mm csapadék érkezett, ami nagyban segítette az érést, ugyanakkor nem pótolhatja teljesen az aszályos időszak nehézségeit. A szőlő cukortartalma folyamatosan fejlődik, a savtartalom azonban gyorsan csökken, emiatt sokszor kell mérni azokat a paramétereket, amelyek alapján meghatározzák a szüreti időpontokat. Ebben az időszakban kiemelt figyelmet igényel a szőlő, és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem mindehhez kiváló laborháttérrel rendelkezik. Az idei szüretet a Néró és Menoire szőlővel, valamint a Pinot noir táblából pezsgőalapanyag szedésével kezdték meg az EKKE birtokán, és természetesen lesz ovis és hallgatói szüret is.

Kapcsolódó írásaink

Antik fajták szürete

ĀSzőlőszüret Vins de Vienne tartományban, Seyssuel település közelében, Kelet-Közép-Franciaországban

Megkezdődött a szüret

ĀA legkorábbi érésű szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével szombaton megkezdődött a szüret Magyarországon