Kultúra

Művészeti ünnep Pannonhalmán

Már pénteken elkezdődik és vasárnapig tart az Arcus Temporum művészeti fesztivál a Pannonhalmi Főapátságban. Az eseményt spirituális programelemek is gazdagítják.

Művészeti ünnep Pannonhalmán
A látogatók bekapcsolódhatnak a bencés szerzetesközösség napirendjébe is
Fotó: MH

Péntektől vasárnapig tartó fesztiválra invitálják a nézőket a Pannonhalmi Főapátságba az Arcus Temporum művészeti esemény szervezői. A találkozón ezúttal is a klasszikus és a kortárs művészet kap főszerepet – az előbbi Bach, az utóbbi Lera Auerbach zenéje révén. A barokk szerző műveit a Keller Quartet, míg Lera Auerbach zenéjét a Concerto Budapest adja elő Keller András vezényletével pénteken.

A programsorozaton fellép még az Anima Musicae, a Classicus Quartet, Kokas Katalin, Kelemen Barnabás, Csalog Gábor, Kaczander Orsolya, Perényi Miklós és Fenyő László. A fesztivál irodalmi díszvendége Nádas Péter Kossuth-díjas író lesz, akinek Saját halál című műve elevenedik meg a színpadon Dömötör András rendezésében a Főkönyvtárban. A Bencés Gimnázium Galériában látogatható lesz a fotókiállítása is, amelyet E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum volt főigazgatója nyit meg szombat délelőtt.

A fesztivál része lesz idén is az Arcus Junior Alkotótábor, ahol a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói a rigai, a római és a drezdai művészeti egyetemek két-két hallgatójával hoznak létre közös alkotást – az ötletadó téma ezúttal a „Szent Hegy” és a bencés szerzetesközösség lelkisége lesz. A hallgatók az általuk kiválasztott régi műalkotásokból, mai fotókból vagy saját művekből helyben, csoportmunkában készítenek élőképeket, amelyeket azután a főapátság különböző helyszínein mutatnak be.

A művészeti fesztivált spirituális programelemek is gazdagítják, amelyek során a látogatók bekapcsolódhatnak a bencés szerzetesközösség napirendjébe, egyebek mellett imádságokba és szentmisékbe is.

Kapcsolódó írásaink