Kultúra

Elkészült az egész estés Toldi moziplakátja

Jankovics Marcell születésnapján, október 20-án mutatják be az Oscar-díjas animációs filmrendező utolsó alkotását

Az Arany János művéből készült egész estés animációs film Jankovics Marcell (1941–2021) születésnapján, október 20-án kerül a hazai mozikba. A rendkívüli igényességgel megalkotott, varázslatos szépségű filmet a Kecskemétfilm nyolcvan alkotója több mint három éven át készítette.

Elkészült az egész estés Toldi moziplakátja
A Kossuth-díjas Jankovics Marcell születésnapján, október 20-án kerül a hazai mozikba az egész estés Toldi
Fotó: Kecskemétfilm Kft.

A film plakátja már elkészült. Alapgondolata azt volt, hogy Arany János elbeszélő költeményének főszereplőjét igazi magyar szuperhősként, egy naphéroszként állítsa a járókelők elé. A plakátot Jankovics Marcell legközelebbi alkotótársai tervezték, akik a magyar animáció egyik legnagyobb alakjának szellemiségéhez hű posztert kívántak megalkotni.
Ezért a kép egyik fő motívuma a Nap.

Igazi magyar szuperhős, egy naphérosz a mozipalkát ToldiMiklósa
Igazi magyar szuperhős, egy naphérosz a moziplakát Toldi Miklósa
Fotó: Kecskemétfilm Kft.


„Az arany a mesehős, a naphérosz színe. Ez illik a magyar Herkuleshez. Toldi Miklós nem suttyó falusi legényke lenne? Hát az olyan mesehősök, mint Aranyhajú Kis Miklós, Erős Jankó, a finn Kullervo micsodák? Parasztlegények, egyszersmind naphéroszok. Arany János sokat tudott erről, tessék csak figyelmesen olvasni remekművét! Vajon miért tagolta épp 12 énekre a hónapok száma szerint? Mitől emberfeletti erejű ez a kis legény, akinek »még legénytoll sem pehelyzik állán«? Puszta kézzel dönti földre a megvadult bikát, akár a táltosok. Miért szorul bele annyi düh, amennyi csak a pusztító Napba? És annyi igazságérzet, mint a mindent látó napistenekbe? Hogy képes együltő helyében annyi húst magába tömni, annyi bort ledönteni a torkán, amennyit a görög Héraklész, a Nagyevő szokott?” – írta Jankovics Marcell a Toldiról. „A mitologikus világképben a Nap kering a Föld körül, ezért van az, hogy a szoláris év mítoszai, meséi a Napot megszemélyesítő hős vándorlásairól szólnak” – olvashatjuk továbbá Jankovics Jelkép-kalendáriumában a Napról.

Megelevenedik a középkori lovagvilág a képkockákon
Megelevenedik a középkori lovagvilág a képkockákon
Fotó: Kecskemétfilm Kft.

Toldi Miklós történetén keresztül az egész estés mozifilmben tanúi lehetünk a rendkívüli erejű kamaszfiú felnövésének, aki megtanulja uralni az erejét és képességeit, majd Nagy Lajos király leghíresebb lovagja válik belőle. Jankovics Marcell és Csákovics Lajos rendezők alkotásában a magyar sorsmintázatra jellemző testvérviszály, a belső vívódások és az igazságért folyó küzdelem mellett teljes gazdagságában megjelenik a lovagi világ és a magyar puszta, valamint a lápvidék, illetve a magyar szellemi hagyomány szimbolikája. A Magyar népmesék nemzetközi sikerű sorozatát is készítő Kecskemétfilm gyártásában született alkotás forgatókönyvét írta, a figuraterveket készítette és a filmet rendezte Jankovics Marcell, a társrendező Csákovics Lajos. A producer Mikulás Ferenc, a zeneszerző Selmeczi György, a látványtervező és színdramaturg Maticska Zsolt és Richly Zsolt (1941–2020), a gyártásvezető Vécsy Vera. A Toldi mesélője Széles Tamás.