Kultúra

A jegybank gyűjteményéből összeállított kortárs művészeti válogatást mutatnak be a Sungkok Művészeti Múzeumban

Az első, Koreában bemutatott, magyar absztrakt művészettel foglalkozó nagyszabású kiállítás a Sungkok Művészeti Múzeumban látható idén augusztus 27. és október 15. között.

A jegybank gyűjteményéből összeállított kortárs művészeti válogatást mutatnak be a Sungkok Művészeti Múzeumban
Magyar Nemzeti Bank
Fotó: MH/Katona László

A Folded-Unfolded. Abstract painting by Hungarian artists in the 1960–1970s (Hajtott-kihajtott, magyar művészek absztrakt művei, 1960–80) című kiállítás tizenöt meghatározó magyar művészt mutat be, akik munkássága a leghangsúlyosabbak között volt a vasfüggönyön túli 60-as, 70-es és 80-as évek absztrakt festészetében és filmművészetében.

A kiállítás célja, hogy fókuszba helyezze a második világháború utáni magyar művészetet, mely az adott időszak politikája miatt figyelem nélkül maradt. A tárlat az MNB-Ingatlan Kft., a Magyar Nemzeti Bank leányvállalata folyamatosan bővülő és körültekintően kúrált gyűjteményéből válogat, melynek gondozásáért a bank művészeti divíziója, az MNB Arts & Culture felel.

„A Folded – Unfolded című tárlat elismert, valamint még felfedezésre váró magyar művészek kimagasló munkáit helyezi a középpontba, miközben szélesebb történelmi és politikai kontextust biztosít a műtárgyak értelmezéséhez – nyilatkozta Petrányi Zsolt, a kiállítás társkurátora és a Jelenkori Gyűjtemény főmuzeológusa, gyűjteményvezetője. – A tárlat egy olyan művészeti tradícióból építkezik, mely nagyon különbözik a koreaitól, a látogatók mégis párhuzamokat találhatnak a helyi absztrakt irányzatokkal” – tette hozzá.

„A kiállítás címe Folded – Unfolded az ismeretlen felfedezésére bíztat – mondta Sungah Serena Choo, a kiállítás másik, koreai társkurátora. – Arra invitáljuk a látogatókat, hogy megismerjék a magyar absztrakt festészet történetének néhány szereplőjét, miközben mélyebben beleláthatnak az absztrakció szerepébe és kilátásaiba a bizonytalanság évtizedei alatt.”

A kiállításon olyan művészek szerepelnek, akik Magyarországon dolgoztak, illetve, akik politikai menedéket kerestek Franciaországban, Németországban vagy más európai országokban a második világháború után. Az anyagokat és a technikákat széleskörűen sorakoztatja fel, a temperától a tűzzománcig, a papírtól az olajvászonképekig. A kiállítás kihangsúlyozza az alkotások kísérleti módszereit, összhangban az adott időszak művészeivel, akiket különleges mélység és bátor színhasználat jellemez.

A kiállítás fő művei közt látható három alkotás Simon Hantaïtól, aki pliage technikával dolgozott, így a hajtogatott és csomózott vásznai szolgáltak alapul festményei szobrászati mélységéhez.

Fajó János a magyar konstruktivista geometrikus művészet kulcsalakjaként két festménnyel szerepel a tárlaton. Fajó a neoavantgárd Pesti Műhely művészeti csoport egyik alapító tagja volt, ők a művészet demokratizálásának érdekében készítettek szitanyomatokat.

A rangos Kossuth-díjjal jutalmazott művész, Ilona Keserü Ilona két festménnyel lesz jelen, melyek felismerhetők vidám és élénk színhasználatukról.

Maurer Dóra elismertsége avantgárd munkásságának köszönhető, neki két filmje látható a kiállításon.

Reigl Judit négy festménye kap helyet a tárlaton, az egyik az Unfolding sorozatból, amely a gesztus tér- és időbeli dimenzióival foglalkozik. A művész számos sikertelen próbálkozás után jutott el a vasfüggönyön túlra, hogy Párizsban telepedjen le.

A teljes művészlista: Fajó János (1937–2018), Ficzek Ferenc (1947–1987), Gáyor Tibor (1929–), Gellér B. István (1946–2018), Simon Hantaï (1922–2008), Hencze Tamás (1938–2018), Keserü Ilona (1933–), Konok Tamás (1930–2020), Korniss Dezső (1908–1985), Lantos Ferenc (1929–2014), Major Kamill (1948–), Maurer Dóra (1937–), Molnár Vera (1924–), Reigl Judit (1923–2020) és Szilvitzky Margit (1931-2018).

Az MNB Arts & Culture gondozza a Magyar Nemzeti Bank által életre hívott kortárs művészeti gyűjteményt. Célja a nagyközönség számára széles körben hozzáférhetővé és megismerhetővé tenni annak anyagát, mind a hazai, mind a nemzetközi színtéren, illetve, hogy a szakma számára kutathatóvá és feldolgozhatóvá váljon. A gyűjtemény kortárs anyagát a pandémia idején digitalizálták, és a virtuális térben mindenki számára elérhetővé is tették. Az MNB Arts & Culture emellett aktívan együttműködik a hazai múzeumokkal a műtárgykölcsönzések révén, és ideiglenes tárlatok, valamint kísérőesemények, múzeumpedagógiai programok, dialogikus tárlatvezetések szervezésével törekszik a széles publikum megszólítására.

Kapcsolódó írásaink