Kultúra

Díjnyertes film a magyar katonákról, akik Vietnamban szolgáltak

Clevelandi magyarok és a szocialista állam hírszerzői a szögesdrót két oldalán

A nemrégiben lezajlott amerikai–magyar szervezésű Adolph Zukor Filmfesztiválon, amelyet Hollywood magyar megalapítója, Adolph Zukor (1873-1976) emlékére alapítottak, a dokumentumfilmes kategóriát egy magyar alkotás: A magyarok a vietnami háborúban című film nyerte. Az alkotókkal, György Lea producerrel és Klacsán Gábor rendezővel clevelandi magyar veteránokról, békefenntartókról, Magyarországon tanuló egykori vietnami diákokról és a vietnami–magyar közös szálakat megörökítő filmekről beszélgettünk.

Díjnyertes film a magyar katonákról, akik Vietnamban szolgáltak
Egykori katonák, akik Vietnamban szolgáltak Clevelandben a Veteránok napján
Fotó: Sole Art

Akik látták a Hair, az a Apokalipszis most, vagy a Jó reggelt, Vietnam! című filmeket, aligha gondoltak arra, hogy az amerikai hadseregben magyarok – többnyire a második világháború alatt és után emigrált családok sarjai – is harcoltak. Sőt az 1973-as párizsi békét követően a Magyar Népköztársaság is küldött katonákat a térségbe, mintegy kétszáz békefenntartót, többségükben hírszerzőket.


– Hogyan született meg a Magyarok a vietnami háborúban című film? – kérdeztük Klacsán Gábort, a díjnyertes film rendezőjét.


– Ez egy korábbi történet folytatása. György Lea producer kért fel rendezőnek ahhoz a korábban, Vietnamban készült filmhez, amelyet azokról a magyar katonákról forgattunk, Vietnami küldetés címmel, akik a vietnami fegyverszünet utáni időkben békefenntartóként voltak jelen a térségben több másik ország katonáival együtt. A magyar katonák 1970-ben a Magyar Népköztársaságot képviselték az ázsiai országban, erről készült egy film. Ennek során merült fel a gondolat, és az igény is arra, hogy a Vietnamban amerikai katonaként egykor harcoló magyarokról is forgassunk. Ez a film a Solve Art Kft. és a Miga Film közös produkciójaként készült.

Klacsán Gábor,A magyarok a Vietnami Háborúban című film rendezője
Klacsán Gábor, A magyarok a Vietnami háborúban című film rendezője
Fotó: Miga Film


–Milyen forrásból tudtak dolgozni?


– Szentkirályi Endre történész Ohio államban, Clevelandben az USA hadseregében szolgáló magyarokat kutatta hosszú időn át amerikai magyarként. Tudni kell, hogy Clevelandben egykor az egyik legnépesebb amerikai magyar közösség élt. Jelenleg több magyar templom is működik a városban, aktív magyar cserkészmozgalom szervezi a mai napig a kinti magyar fiatalok számára, hogy magyar nyelvtanulásuk és közös időtöltésük biztosítva legyen. Ennek régi hagyományai vannak Clevelandben. Amikor a szabadságharc után Kossuth Lajos Amerikába érkezett, Ohioban több mint harmincezer magyar ünnepelte. Azóta már sokkal kevesebben vannak, sajnos ez a közösség is jócskán megfogyatkozott. A veteránok napján, amikor a film készült, olyan amerikai magyarokkal találkoztunk, és forgattunk, akik önkéntesként vagy besorozott katonaként vettek részt a Vietnami háborúban. A kivándorolt magyarok jellemzően sokáig megőrizték identitásukat, hagyományaikat, de patrióta amerikaivá is váltak, sokan közülük úgy gondolták, hogy kötelességük Amerikáért harcolni akár a világ túlfelén is. Akik önkéntesnek jelentkeztek, kifejezetten a kommunizmus ellen mentek harcolni, és ez el is hangzik a filmben.

Amerikai magyar veterán is kapott Bíbor szív kitüntetést
Amerikai magyar veterán is kapott Bíbor szív kitüntetést
Fotó: Solve Art Kft.

– Milyen vietnami–magyar témájú alkotások előzték meg a mostani díjnyertes Magyarok a vietnami háborúban című filmet? – kérdeztük György Lea producertől.


– Az előzmények 2016-ig nyúlnak vissza, ekkor forgattam először Vietnamban dokumentumfilmet „Dunának, Mekongnak egy a hangja” címmel. A film arról a mintegy négyezer egykori diákról szól, akik vietnamiként Magyarországra érkeztek, hogy itt tanuljanak, és utána visszatérjenek a hazájukba, és különböző területeken kamatoztassák a megszerzett tudást. Ezek az emberek szinte anyanyelvi szinten beszélnek magyarul, tartják egymással a kapcsolatot, például augusztus 20-át is megünneplik együtt, és amikor összejönnek, magyar ételeket készítenek. Később elkészültek a Vietnami küldetés és a Partizán szerelem című dokumentumfilmek. Az előbbi a magyar békefenntartókról szól, az utóbbi film pedig egy olyan vietnami hölgyről, aki tanulni jött Magyarországra, de nem költözött vissza a szülőhazájába, hanem magyar férfihoz ment feleségül. Jelenleg Gödöllőn genetikusként dolgozik. Mindegyik film a magyarokkal és vietnamiakkal kapcsolatos, mindegyikben interjúalanyok visszaemlékezésein keresztül mutatjuk be a két ország kapcsolatát is. Ezek a filmek úgy készültek, hogy Vietnamban és Magyarországon is forgattunk.

– Közben gondolom, a vietnami háborúról is első kézből kapunk visszaemlékezéseket.

– Igen, több filmben is felelevenítik a megszólalók, mindazt, amit átéltek, de ezek a helyzetek az összetartozást is megerősítették bennük társaikkal.

– Hogyan jutott el az egykori magyar békefenntartókhoz, akik Vietnamban teljesítettek szolgálatot?

– Botz László, a Vietnami–Magyar Baráti Társaság elnöke, aki a filmek tanácsadója volt, és mindenben támogatott minket, maga is ott katonáskodott. A vietnami küldetés című filmben többek között ő és társai is mesélnek azokról az időkről, amikor Vietnamban voltak békefenntartók.

– Hol végzett kutatásokat a Vietnamban harcoló magyarokról?

– Előzetesen az interneten magyar és angol nyelvű oldalakon keresve tájékozódtam, cikkeket olvastam, majd így találtam a Clevelandben, USA-ban élő Szentkirályi Endre történészre is, akivel felvettem a kapcsolatot.

– Hol láthatja a közönség a már elkészült filmeket?

– Jelenleg a Vertigó Médiával közösen tervezünk egy bemutatót, ahol a Magyarok a vietnami háborúban, A vietnami küldetés, a Partizán szerelem és a Dunának, Mekongnak egy a hangja című filmeket szeretnénk bemutatni 2022. szeptember második felében.

György Lea, a vietnami-magyar szálakat boncolgató filmek producere
György Lea, a vietnami–magyar szálakat boncolgató filmek producere
Fotó: Solve Art Kft.


– Hol tartanak a már részben beharangozott nagyjátékfilmjük munkálatai? Mikor várható a bemutató?

– Jelenleg utómunka zajlik. „Az almafa virága” című magyar–vietnami koprodukciós nagyjátékfilm a Nemzeti Filmintézet támogatásával készül. A tervezett bemutató: 2023. február 16. A film egyrészt a mostani fiatalok között kibontakozó kapcsolatról szól, másrészt megismertet egy, a múltban be nem teljesült kapcsolattal, mely végül a jelenben tud beteljesedni.

Kapcsolódó írásaink