Kultúra

Nagykoncert Székelyudvarhelyen

Nagykoncerttel zárul szombaton a XV. székelyudvarhelyi fúvóstábor. Az eseményt anyaországi és erdélyi települések zenetanárainak együttműködésében tartják évről-évre.

Nagykoncert Székelyudvarhelyen
A Székelyvarsági Fúvószenekar Egyesület tagjai egy nyilvános koncerten
Fotó: facebook.com

E hét eleje óta tart az általános iskolás udvarhelyszéki növendékek részvételével zajló fúvóstábor Székelyudvarhelyen. Az eseményeket záró, ingyenesen látogatható nagykoncertre a Dr. Palló Imre Líceumban kerül sor. A táborban évek óta önkéntesként visszajáró magyarországi zenetanárok, szimfonikus együttesekben játszó fúvóshangszeres előadóművészek foglalkoznak az udvarhelyszéki tanulókkal.

A szervezők fontosnak tartják, hogy a fiatalok a foglalkozások során felfedezzék erősségeiket, valamint tapasztalatot szerezzenek a hangszeres játékon túl a kamara- és a zenekari játékról. Emellett céljuk az is, hogy a táborozók közösen egymáshoz és a kulturális hagyományokhoz is kapcsolódjanak, valamint élményalapú tudást nyerjenek a magyar és az európai muzsika alkotásairól.

Az eseményt a Dr. Palló Imre Líceum, az Udvarhelyszék Kulturális Egyesület és az Albertirsai Művészetoktatásért Alapítvány együttműködésével, a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával valósult meg.

Palló Imre (Mátisfalva, 1891. október 23. – Budapest, 1978. január 25.) Kossuth-díjas operaénekes (bariton), kiváló művész. Székely földművescsaládban született, iskoláit Székelyudvarhelyen kezdte, majd 1910-ben Kolozsvárott érettségizett. Egyéves megszakítás után tanulmányait Budapesten a Zeneakadémián folytatta, majd az Operaház szerződtette és (1917-től) egészen haláláig tagja volt a társulatnak. Turnéi során bejárta Ausztriát, Német- és Olaszországot, Egyiptomot valamint az Egyesült Államokat is. Munkája mellett a jogi diplomát is megszerezte. Kodály Zoltán a magyar népdalok mesterdalnokának nevezte. 1957-től 1959-ig volt az Operaház igazgatója.

Kapcsolódó írásaink