Kultúra

Találkozunk az Omega Parkban

Hatvanadik születésnapját ünnepli mától az Omega együttes Őriszentpéteren. A koncerthez számos pályatárs csatlakozik. Nagy buli lesz.

Találkozunk az Omega Parkban
Az Omega együttes 2013-ban, a Kossuth-díj átvételekor
Fotó: Omega

Nagyszabású jubileumi koncerttel ünnepelte volna idén az Omega együttes fennállásának hatvanadik évfordulóját. Kóbor János váratlan halála keresztülhúzta ezt – és minden további színpadra lépés esélyét az Omega együttes számára. Itthon és a határokon túl nagyon sokan reménykedtek benne, és készültek rá, hogy a hat évtizedes pálya végére egy élő koncert teszi majd ki a pontot, ahol viszontláthatják kedvenceiket. A hajdani legendás ötösfogatból már csak ketten maradtak, a hiányzók nem pótolhatók. Csalódás és fájdalom kíséri ezt a hiányt, amit orvosolni szeretnének a szervezők egy különleges eseménnyel: a 60 év – 60 dal válogatással az Omega életművéből, amit kortársak és a magyar rockszcéna következő generációinak képviselői szólaltatnak meg.

A Hétrétország fővárosának számító Őriszentpéter lesz a helyszín, ahol az egyik utolsó hazai koncertjét adta – még a pandémia előtt – a teljes fegyverzetben fellépő Omega. Mostantól a hely az Omega Park nevet viseli majd.

A parkban három egymást követő napon – augusztus 12–13–14-én – szólalnak meg a kiválasztott dalok. Az Omega élő tagjai mellett az előadók között lesz Bródy János, Földes László Hobo, Frenreisz Károly, Nagy Feró, Tolcsvay László, Zalatnay Sarolta, a B52 formáció és a 100 Folk Celsius. A következő generációt képviseli az Anna & The Barbies és az Iván & The Parazol. Az „Omega-szigetek” című akusztikus összeállítás Szirtes Edina Mókus hangszerelésében szólal meg, Básits Branka, Csordás Levente, Kollár-Klemencz László, Másik János és az Anima Musicae vonós kamarazenekar közreműködésével. A legfiatalabbak is kiveszik részüket a háromnapos ünnepből: játszik az Új-Babylon tribute zenekar és a hazai rocktanoda, a Kőbányai Zenei Stúdió hallgatóiból összeálló, különféle formációk Maróthy Zoltán és Tornóczky Ferenc irányításával.

Kapcsolódó írásaink

Miklósa Erika Omegát énekel

ĀOmega Szimfonik – Naplemente címmel rendeznek emlékkoncertet a keszthelyi Festetics-kastély varázslatos parkjában július 24-én 20.30-as kezdettel