Kultúra

Ráült a por a Szigetre, a csütörtöki nap hangulata bánta

Elképesztő mennyiségű por nyomta agyon a Sziget második napját, amelyen a koncertek alacsonyabb energiaszintet ütöttek meg, és hang sem volt mindig a legjobb.

Ráült a por a Szigetre, a csütörtöki nap hangulata bánta
A legjobb sátorhelyeket már a beköltözőnapon elfoglalták
Fotó: MH/Görgényi Levente

Mintha túl magasra tette volna a lécet szerdai fellépésével Dua Lipa, a csütörtökre időzített nagyszínpados produkciók halványabban muzsikáltak.

A Bagossy Brothers Company még nem tudta ugyan megtölteni a teret, de hozták a tőlük várható szintet, Alice Merton alatt már többen voltak, míg a Bastille fellépésén egészen nehéz volt a tömegben mozogni.

A Dan Smith vezette londoni indie banda nagyjából nyolc-kilenc éve volt csúcspontján a Bad Blood albummal (Things We Lost in the Fire, Pompeii, Oblivion), amelynek a sikerét azóta sem tudták túlszárnyalni. Ez érezhető volt a mostani Sziget-koncerten is, az énekes szinte szabadkozott, amikor újabb dalokat játszottak, bár a tömeg rettentően élvezte, hogy néha kiváló magyarsággal szólt a közönséghez.

A brit  indie pop még mindig hatalmas népszerűségnek örvend
Dan Smith, a Bastille frontembere
Fotó: MH/Görgényi Levente

A hangosítással nem volt minden rendben, a porfelhőbe burkolózó Nagyszínpad előtti téren erőtlennek hatottak a pörgősebb számaik is, igaz, ezek közé jó sok lassabb dalt ékeltek.

Az este headlinere, a Kings of Leon hasonló gondokkal küzdött, a számaik nem szóltak jól, de alapvetően az együttes szintén a Bastille-betegséggel küzd, jócskán túl vannak már zenitjükön. Az Egyesült Államokból érkező indie-banda híresebb számai mind legalább tízévesek már, a három testvérből és egy unokatestvérből álló csapat pedig azért próbálkozott azóta, de nehezen érte el a nagyközönséget.

Természetesen a Use Somebody vagy a Sex on Fire hatalmas bulit tud csapni a mai napig, de érezhető volt, hogy a szitizenek nagy része inkább tartalékol a pénteki, Stromae és Justin Bieber fémjelezte napra.

Caleb Followill, a Kings of Leon énekes-gitárosa
Caleb Followill, a Kings of Leon énekes-gitárosa
Fotó: MH/Görgényi Levente

A résztvevők szervezési gondokat is tapasztalhatnak, sokan panaszkodnak arra, hogy kevés a díszítőelem idén, néhányan fényfüzérrel próbáltak a hangulatot varázsolni sátruk környékére, illetve a kiszolgálóegységek kis száma is zavarja a fesztiválozókat.

Nem beszélve arról, hogy hiába kerültek ki piszoárok a férfiak életének megkönnyítésére, több helyen csurig telve voltak két nap után, ez pedig látványra és szagra nézve sem túlságosan előnyös, főleg a mellékhelyiségek környékén sátrazóknak.

A porral természetesen nehéz mit kezdeni, a szárazság nem tett jót a helyszínnek, a tegnap estére várt pár csepp eső is elmaradt végül. Sokan maszkot húztak vagy kendőt kötöttek az arcuk elé, hogy megküzdjenek a vadabb táncolók körül kialakuló „pornádókkal”.

Kapcsolódó írásaink