Kultúra

Kolozsvár újratöltve

A koronavírus-világjárvány utáni normalitásba való visszatérés jegyében szervezik a 13. Kolozsvári Magyar Napokat – közölték a szervezők a hét végén kezdődő, nyolcnapos rendezvénysorozatról.

Kolozsvár újratöltve
A vírus miatti szünetet követően a normál kerékvágásban zajlik újra a fesztivál Erdély legnagyobb városában
Fotó: Wikipedia

Szabó Lilla, a Kolozsvári Magyar Napok programigazgatója elmondta: Erdély legjelentősebb kulturális fesztiválján 60 helyszínen, 450 programmal várják az érdeklődőket, és ezzel megpróbálnak visszatérni abba a kerékvágásba, amelyben 2019-ig haladtak. Megjegyezte: a programokat 150 partnerszervezettel közösen szervezték. Immár hagyományosan „fesztivál a fesztiválban” a Szent István-napi Néptánctalálkozó, idén azonban egy másik fesztivált, a Magyar Egyházzenei Fórumot is a magyar napok keretében szervezik meg.


Szabó Lilla kitért arra is, hogy idén a magyar napok alatt a Házsongárd Alapítványnak gyűjtenek adományokat. A közönség karszalag vásárlásával támogathatja Dsida Jenő költő kriptájának a felújítását.


A magyar napok keretében augusztus 13-án avatják fel az Európai Unió és a magyar állam támogatásával felújított főtéri Szent Mihály-plébániatemplomot, Kolozsvár egyik jelképét. Regisztráció alapján 20 fős csoportok látogathatják a templom tornyát is. A programigazgató megjegyezte: a fesztivál legtöbb programja ingyenes, de a színházi előadásokra jegyet kell váltani, valamint több programra is regisztrálni kell. A magyar napok programja a Magyarnapok.ro honlapon böngészhető.