Kultúra

A kényszerszünet után ismét vár a Sziget

Idén is sztárelőadók sorával, többek között Justin Bieberrel és Dua Lipával várja a látogatókat a 28. Sziget Fesztivál. A szervezők felhívták a figyelmet, több nap is telt házra számítanak, így érdemes időben érkezni, illetve még elővételben beszerezni a jegyeket.

A kényszerszünet után ismét vár a Sziget
Idén nincs mínusz egyedik és nulladik nap, viszont augusztus 10-től 15-ig hat teljes értékű programnappal, Európában egyedülálló összművészeti kínálattal várják a látogatókat
Fotó: MH/Görgényi Levente

Kádár Tamás, a fesztivál főszervezője a keddi sajtóbejárásán beszámolt arról, hogy a 2019-es rendezvényt követő kényszerszünet utáni, immár 28. Sziget szerdai, pénteki és szombati napja máris csaknem telt házas, így mindenkit arra kérnek, időben érkezzen a rendezvényre.

A fesztivál két legdrágább fellépője idén Justin Bieber és Dua Lipa, a nagyszínpados sztárelőadókra fordított költségvetés nagyságrendileg több millió euró – mondta el a fesztivál főszervezője.

Szerdán kezdődik a Sziget Fesztivál
Szerdán kezdődik a Sziget Fesztivál
Fotó: MH/Görgényi Levente

„Idén nincs mínusz egyedik és nulladik nap, viszont augusztus 10-től 15-ig hat teljes értékű programnappal, Európában egyedülálló összművészeti kínálattal várjuk a látogatókat” - jelentette ki a főszervező.

A Szigetre már kedden több ezren kiköltöztek, 103 országból érkeznek vendégek, és 54 ország művészei készülnek produkcióval.

Kádár Tamás arra is kitért, hogy a nagyszínpados sztárelőadókra fordított Sziget-költségvetés nagyjából megegyezik a legutóbbi, 2019-es Sziget vonatkozó büdzséjével. „Idén eggyel kevesebb fesztiválnapunk lesz, és a sztárgázsikban 2019-ig tapasztalt hihetetlen mértékű és folyamatos növekedés megállni látszik. Ugyanakkor ezeket euróban és dollárban fizetjük ki, ehhez képest a forint nagyon sokat gyengült az elmúlt két és fél évben, vagyis forintban számolva sokkal többet kell idén fizetnünk.”

A headlinerek, azaz fő fellépők csupa világsztár. Közöttük lesz az Arctic Monkeys, a Tame Impala, Calvin Harris, a Kings of Leon, a friss Grammy-díjas ausztrál Rüfüs du Sol és Stromae is. A nagyszínpad előtti teljes küzdőtér területe csaknem 4000 négyzetméter.

A fesztivál a hivatalos Facebook-oldalán jelentette be, hogy a Giant Rooks zenekar sajnos lemondta a szigetes fellépését. A hír mellett a szervezők megosztották a német indie-zenekar levelét is, amelyben elnézést kértek a rajongóiktól a kellemetlenségért. 

Objektum doboz

A legtöbb elővételes bérletet az Egyesült Királyságból, Hollandiából, Franciaországból, Németországból és Olaszországból vásárolták a Szigetre. Naponta több mint 150 koncert, előadás és egyéb program, a hat nap alatt mintegy ezer produkció mutatkozik be az 54 programhelyszín valamelyikén. A zene mellett idén is lesz cirkusz, utcaszínház, standup és kabaré, tánc és filmvetítés, vurstli és még sok minden más.

„A koronavírus-járvány miatti két év szünet nem tette könnyebbé a fesztiválok helyzetét. Sokat változott a világ, sok a pályaelhagyó, mindenütt nehézséget okoz összerakni a szakmai stábot” - fogalmazott Kádár Tamás.

Kitért ugyanakkor arra, hogy a fővárossal kötött 5+5 éves megállapodás biztosítja a fesztivál jövőjét. Utóbbi részeként a Hajógyári-sziget budai oldalán található természetvédelmi területet lezárták a fesztiválozók elől. Itt közös projektként próbálják megőrizni a helyi faunát és flórát, és ezzel összefüggésben a korábbi években a Sziget déli oldalára helyezett dedikált kempingek északra költöztek.

Kapcsolódó írásaink