Kultúra

Több pénz a külföldön tanuló diákoknak

Már ebben a tanévben megemelt összegű támogatást kapnak azok a diákok, akik elnyerték az Erasmus+ ösztöndíjat.

Több pénz a külföldön tanuló diákoknak
Fotó: mh

Akár 60 ezer forinttal is több ösztöndíjat kaphatnak a külföldön tanuló magyar hallgatók – jelentette be közleményében a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

„Célunk, hogy idén újra a covid előtti közel 10 ezer főre emeljük nemzetközi, így többek között az Erasmus+ ösztöndíjasok számát, és az elkövetkező években ezt megduplázzuk. Az idén felvételt nyert hallgatók a korábbihoz képest akár 60 ezer forinttal több Erasmus+ ösztöndíjat kaphatnak. Ez jelentős támogatást jelent az egyetemisták számára” – hangsúlyozta dr. György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára. Dr. György László kiemelte, a kormány célja, hogy 2030-ra évente legalább 20 ezer magyar egyetemista szerezzen tapasztalatot külföldön tanulva. Felbecsülhetetlen lehetőség ez a részt vevő hallgatók számára. A külföldi szemeszterek alatt ugyanis olyan életre szóló élményekkel gazdagodnak a fiatalok, amelyek által sokat tanulhatnak önmagukról, valamint a magyar és az európai kultúráról.

Mindazok a fiatal hallgatók, akik a 2022/23-as tanévben kezdik meg egyetemi, főiskolai tanulmányaikat, már megemelt Erasmus+ ösztöndíjjal utazhatnak külföldi részképzésre.

Az Erasmus+ programmal járó anyagi támogatás pontos összege a fogadó országtól függ: tanulmányok esetén havi 470-520 eurót, szakmai gyakorlat esetén pedig a 2021/2022-es tanévtől kezdve havi 620-670 eurót kapnak a hallgatók. Az Európán kívüli célországokba történő utazás esetén az ösztöndíj összege havi 700 euró, amelyhez utazási támogatás is jár. A 2022/23-as tanév során további emelkedés várható a tanulmányi és szakmai gyakorlati mobilitások támogatásában.

Kapcsolódó írásaink