Kultúra

Debrecenbe kéne menni, de nem pulykakakasért

Idén 13 virágkocsi és 1200 táncos vonul fel a hagyományos debreceni virágkarneválon. Mivel a kocsik elkészítése időigényes kihívás, már elkezdték faragni a figurákat, sőt akad olyan, amelyikre már felkerültek a szárazvirágok.

Debrecenbe kéne menni, de nem pulykakakasért
Erre a lovacskára már felkerültek a száraz virágok
Fotó: Debreceni virágkarnevál Facebo

A debreceni virágkarnevál az egyik legnépszerűbb és legismertebb rendezvény Magyarországon. Az elsőt 1966-ban rendezték, a Városi Tanács kezdeményezésére. A színpompás menet reggel 9 órakor indult a Kálvin téri Csokonai-szobortól, végighaladt a Péterfia utcán, a zsűri a Nagyerdei stadionban várta az ország első virágkarneváljának résztvevőit. Az út mentén nyugodtan mondhatni az egész város ott állt, hogy megcsodálja a felvonulást, amely – az akkori cikkek szerint – a béke és barátság hangulatát tolmácsolta.

Készülnek az idei karneváli kocsidíszek
Készülnek az idei karneváli kocsidíszek
Fotó: Debreceni virágkarnevál Facebo

Az idei esemény kapcsán hétfőn tartottak sajtótájékoztatót, amelyen Puskás István, Debrecen fideszes kulturális alpolgármestere azt mondta, a város iránti elköteleződést is tanúsítják azok a cégek, intézmények, amelyek virágkompozíciót készítenek az augusztus 20-i karneválra.

Emlékeztetett rá, hogy jövőre Magyarország ad otthont a színházi olimpiának, ennek köszönhető, hogy ezúttal a Nemzeti Színház is készít virágkocsit „Színház az egész világ...” mondandóval.

A házigazda Debrecen ezúttal Nagyváraddal közösen indul, mégpedig a határon túli kultúra iránti elkötelezettség jegyében.

Tizenkét nappal a bemutató előtt már több karneváli figura készre volt faragva
Tizenkét nappal a bemutató előtt már több karneváli figura készre volt faragva
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ami a részleteket illeti, arról Mészáros Réka főszervező számolt be. Idén 13 virágkocsi és 1200 táncos vonul a karneváli menetben. Számos országból, köztük Kolumbiából, Peruból, Németországból, Belgiumból, Olaszországból és Spanyolországból is érkeznek táncosok, művészeti csoportok.

A karneváli hét programsorozata augusztus 15-én a Táncol a város! programmal kezdődik, amelyet este a város főterén a Klasszikusok éjszakája komolyzenei koncert (egyben a Debreceni Ünnepi Játékok záróeseménye) követ. Augusztus 17-21. között rendezik a Galiba gyermekfesztivált, a nagyerdei Békás-tónál megnyílik a sörkert, a Nagytemplom előtti Kossuth téren pedig mindennap koncertekkel, bemutatókkal várják az érdeklődőket a karneváli hét keretében.