Kultúra

Elhunyt Lénárd László, a magyar rockzenei újságírás ikonikus alakja

Ötvennyolc éves korában elhunyt Lénárd László zenei újságíró, a Hammerworld Magazin társalapító-főszerkesztője, a magyar rockzenei színtér meghatározó alakja.

Elhunyt Lénárd László, a magyar rockzenei újságírás ikonikus alakja
Lénárd László
Fotó: Facebook/Hammerworld Magazin

A Hammerworld Facebook-oldalán azt közölték, hogy Lénárd rövid, súlyos betegséget követően hunyt el.

Hammerworld portálon megjelent cikk szerint Lénárd 1986-ban tinédzserkori barátaival alapította meg a Metallica Hungarica magazint, amely az első kelet- és közép-európai hard rock/heavy metal kiadványként hatalmas sikert aratott. Az újság a rendszerváltás után csatlakozott a Metal Hammer zenei magazin hálózathoz, és 2003-ig Metal Hammer Hungarica, illetve Metal Hammer H. néven jelent meg a lap.

Lénárd a kilencvenes években a Petőfi Rádió munkatársaként a Heavy Metal Híradó és Metal Éj című műsorok szerkesztője volt, de számos más rádió- és tévéprogramban szerepelt riporterként, zenei szakértőként. 1997-ben nyitotta meg a Hammer Zenebarlang szaküzletet, amely a 2000-es évek első felében országos bolthálózattá bővült, és „a hazai rockrajongók egyik legfontosabb találkozási pontja, zenei beszerzési forrása lett”.

1998-ban társaival létrehozta a Hammer Records lemezkiadót, amely labeljei, az Edge és a Nail Records égisze alatt az elmúlt több mint két évtizedben 900 hazai hard rock és metal kiadványt gondozott, többek között a legnagyobb hazai előadók, az Ossian, a Pokolgép, a Moby Dick, a Karthago, a Beatrice, a Mobilmánia és számos további népszerű és feltörekvő művész albumait.

Koncertszervezőként részt vett a Summer Rocks, a Metalfest és más, kisebb fesztiválok megvalósításában, 2000 és 2009 között pedig a Sziget fesztivál Hammerworld nagyszínpadának egyik szervezője, névadója volt. 2008-tól a Hammerworld.hu rockzenei hírportál főszerkesztője.

„Lénárd László a rendszerváltás utáni hazai zenei újságírás úttörő szereplőjeként munkásságával maradandó nyomot hagyott a magyar könnyűzenei kultúra területén” – írták Hammerworld.hu-n. megjelent nekrológja zárásaként.