Kultúra

Népművészeti seregszemle Jászberényben

A rendezvény célja felhívni a figyelmet az anyanemzettől évszázadok óta elszigetelten élő moldvai és gyimesi csángó magyarságra

Több mint nyolcszáz fellépővel, népművészeti vásárral augusztus 9-től és 14-ig várják a közönséget a 30. Jubileumi Csángó Fesztiválra. 

Népművészeti seregszemle  Jászberényben
A Mindenek szerelme című tánckoncerttel kezdődik a 30. Jubileumi Néptáncfesztivál
Fotó: Farkas Anita

    A Folklór Kulturális Közalapítvány és a Jászság Népi Együttes a járvány miatti kihagyás után rendezi meg újra a fesztivált, amely a határon túli magyarság népművészetét mutatja be a kisebbségek, nemzetiségek identitástudatának erősítése érdekében. Mint az MTI-hez eljuttatott közleményben írják a szervezők, a rendezvény célja felhívni a figyelmet az anyanemzettől évszázadok óta elszigetelten élő moldvai és gyimesi csángó magyarságra.

    A fellépők között erdélyi, moldvai és gyimesi csángó hagyományőrzők, felvidéki és vajdasági táncegyüttesek, Magyarországon élő kisebbségi tánccsoportok és zenészek képviselői is bemutatkoznak. 
    A nyitónapon Mindenek szerelme címmel táncos koncertet láthat a közönség a Székely Mihály Szabadtéri Színpadon, az előadás rendező-koreográfusa Szűcs Gábor, a Jászság Népi Együttes művészeti igazgatója, a Csángó Fesztivál igazgatója. Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, Pál István „Szalonna” és Bandája, valamint a Jászság Népi Együttes közös műsorában egyedülálló módon jelenik meg a rock and roll, a népzene és a néptánc hármas egysége. Közreműködik: Heinczinger Mika.
   Kárpátok visszhangja címmel ad műsort augusztus 10-én a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és Zenekara a Székely Mihály Szabadtéri Színpadon Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kossuth-díjas koreográfusa rendezésében. Az előadáson a Kárpát-medence néptáncos és népzenei kincseit bemutató lendületes és sokszínű folklórműsort láthat a közönség, amely során a jól ismert csárdás, az erdélyi és magyar cigány táncok mellett a legényes sem marad el.
    A Csík zenekar augusztus 11-én ad koncertet Ugye mi jó barátok vagyunk címmel a Székely Mihály Szabadtéri Színpadon. A vendégművész Presser Gábor lesz. Ugyanezen a napon éjszaka az Ötödik évszak koncertjére várják a résztvevőket a Jászság Népi Együttes székházába.
   Menyegző – Ásó, kapa, nagyharang címmel augusztus 12-én lesz látható táncszínházi előadás a Székely Mihály Szabadtéri Színpadon kétszáz táncos és zenész részvételével. Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lili koreográfiáját a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes, a Debreceni Nép Együttes, a szekszárdi Bartina Néptánc Egyesület, a budapesti Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes és a jászberényi Jászság Népi Együttes adja elő. A zenei kíséretet Pál István „Szalonna” és Bandája, valamint a Zagyva Banda biztosítja. Vőfély lesz Farkas László és Sikentáncz Szilveszter. Ugyanezen a napon éjszaka a Góbé Zenekar koncertjét hallhatják a résztvevők a Jászág Népi Együttes székházában.
A Magyarság hangja címmel augusztus 13-án ingyenes gálaműsort láthatja a közönség a Főtéri nagyszínpadon, ahol moldvai és gyimesi csángók, erdélyi, magyarországi hagyományőrző táncosok, énekesek, zenészek lépnek fel. Éjszaka a Parno Graszt zenekar koncertje várja a közönséget a Székely Mihály Szabadtéri Színpadon.
    Augusztus 14-én, vasárnap este a Viszontlátásra Csángó Fesztivál című ingyenes gálaműsorral zárul a program a Főtéri nagyszínpadon. Közreműködnek az erdélyi hagyományőrző táncosok, zenészek, a Martenica Táncegyüttes, a Püspökhatvani Szlovák Táncegyüttes, az eleki hagyományőrzők, a Testvériségi Német Nemzetiségi Táncegyüttes, a Galagonya Táncegyüttes, a Jászberényi Hagyományőrző Együttes, a Jászság Népi Együttes és a Zagyva Banda.