Kultúra

Csütörtökön kezdődik Gyergyóban az Egyfeszt

Lajkó Félix, Hobo, Herczku Ágnes és Nikola Parov, a Dresch Vonóskvartett, a Csík zenekar Karácsony Jánossal, Kubinyi Júlia az Egyfeszten

Erdélyi és magyarországi fellépőkkel augusztus 4 és 7 között rendezik meg a Gyergyó-medencében ötven helyszínen, nyolcszáz programmal Erdély legnagyobb összművészeti fesztiválját. Az idei fellépők között van Lajkó Félix, Hobo, Herczku Ágnes és Nikola Parov, a Dresch Vonóskvartett, a Csík zenekar Karácsony Jánossal, Kubinyi Júlia, a Kerekes Band, Ferenczi György és az 1-ső pesti rackák, valamint az idei VéNégy Fesztiválon sikerrel bemutatkozó kolozsvári Csajod együttes. A Kárpát-medence zenei arculatát képviselő művészeken kívül  a fenyvesek övezte színpadra várják a Gipsy Kings by Diego Baliardo együttest is.

Csütörtökön kezdődik Gyergyóban az Egyfeszt
Erdély legnagyobb összművészeti fesztiválja kezdődik csütörtökön Gyergyóban
Fotó: Egyfeszt

Az Egyfesztet tavaly rendezték meg először. Az ötlet a Művészetek Völgyében született meg hosszú évekkel ezelőtt, majd a Hagyományok Háza támogatásával 2021-ben már a megvalósítás is sikerült – áll a szervezők által portálunkhoz eljuttatott közleményében. Gyergyószentmiklóson két színpadon, Gyergyószárhegyen pedig a Lázár-kastélyban zajlanak majd a programok, illetve a  Művészetek Völgyéhez hasonlóan  az Egyfeszten is udvarokat alakítottak ki a különféle művészeti ágak számára: lesz Folk udvar, Jazz udvar, Könyv és színházi udvar, képzőművészeti udvar. Külön udvart kap a gyergyói örmény kultúra. A Könyv udvar vendége lesz ezekben a napokban többek közt Farkas Wellman Endre költő, szerkesztő, Bartis Attila író, Varga Melinda költő, szerkesztő, Muszka Sándor író, szerkesztő, Sántha Attila író, nyelvész.

A Könyves udvarba járják Farkas Wellman Endre költőt
A Könyves udvarba járják Farkas Wellman Endre költőt
Fotó: Facebook/ Farkas Wellman Endre

Tamási Áron emlékezetét idéző kiállítás és viselettörténeti tárlat is nyílik a fesztivál ideje alatt. A fesztiválozókat gasztroutca várja, a legjobb erdélyi falatokkal, köztük az örmény churuttal.

 Idegenvezetőkkel a Gyilkos-tóhoz is el lehet látogatni, sőt medvelesre is várják a bátrabb jelentkezőket. 

Földes László Hobo is a fesztivál vendége
Földes László Hobo is a fesztivál vendége
Fotó: Facebook/ Földes László Hobo F