Kultúra

Biztos, hogy eredeti a Szent László-ereklye

A Magyarságkutató Intézet és a Szegedi Tudományegyetem kutatói igazoltak először a világon a szent ereklyét: a vizsgálat szerint a győri Szent László-herma valóban Szent László koponyáját őrzi.

Biztos, hogy eredeti a Szent László-ereklye
Most már a tudomány is igazolja, amiben eddig a hit volt biztos
Fotó: Wikipédia

A genom elemzések egyértelműen jelezték, hogy Szent László genomja jóval magasabb keleti, Ázsiai örökséget tartalmaz, mint a többi királyi családtagé, akikben a dinasztikus házasságok során ez már kimutathatatlan szintre hígult. Így például III. Bélának és az unokájának genomja már a mai magyarokéhoz és horvátokéhoz hasonlít legjobban.

A legnagyobb felbontású (úgynevezett qpAdm) elemzések azt mutatták, hogy Szent László genomjának keleti összetevője megegyezik a kutatócsoport által nemrég azonosított, a honalapító elitre jellemző komponenssel, amely körülbelül 15 %-át teszi ki a lovagkirály genomjának.

Ez az eredmény alátámasztja a Turul nemzetség és a magyar honalapító elit közös származását, és cáfolja azt a lehetőséget, – egyes elméletekkel szemben – hogy az Árpád-ház egy idegen származású uralkodócsalád lett volna, akiket egy külső hatalom ültetett a magyarok élére. Adataink egybevágnak a Képes Krónikában is olvasható információkkal, amelyek szerint a honalapító magyarok maguk közül választottak hét vezért, és a leggazdagabb és legnagyobb hatalmú vezér volt a Megyer törzsből Árpád, Álmos fia.