Kultúra

Ők a kultúráért felelős helyettes államtitkárok

Csaba Gábor a kulturális diplomáciáért, Pataki András a művészetért és a közösségi művelődésért, Vincze Máté pedig a közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felel.

Ők a kultúráért felelős helyettes államtitkárok
Csák János miniszter javaslatára Orbán Viktor kormányfő nevezte ki a helyettes államtitkárokat
Fotó: KIM Facebook-oldal

Csaba Gábort június 12-i, Vincze Mátét július 15-i, Pataki Andrást pedig július 20-i hatállyal kultúráért felelős helyettes államtitkárnak nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter javaslatára – közölte lapunkkal a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM). A három helyettes államtitkár Hoppál Péter munkáját segíti.

Csaba Gábor kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkárként a kulturális diplomácia stratégiájának megalkotásáért és koordinálásáért felel, továbbá fenntartja és fejleszti a KIM nemzetközi kulturális kapcsolatrendszerét.
Csaba 1995 óta dolgozik diplomáciai területen a Külügyminisztériumban. Beosztott diplomataként Washingtonban, majd nagykövetként 2007–2011-ig Canberrában, 2013 és 2018 között pedig Szöulban szolgált. A KIM-be az Információs Hivataltól érkezett, ahol 2019-től vezető stratégiai elemzőként dolgozott.

Csaba Gábor (balra) a kultúrdiplomáciai értekezleten a Pesti Vigadóban Richly Gábor MMA-főtitkár, Vashegyi György, az MMA-elnöke és Csák János miniszter társaságában
Csaba Gábor (balra) a kultúrdiplomáciai értekezleten a Pesti Vigadóban Richly Gábor MMA-főtitkár, Vashegyi György, az MMA-elnöke és Csák János miniszter társaságában
Fotó: MMA/Nyírő Simon

Pataki András művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkárként az előadó és alkotóművészeti, illetve közösségi művelődési terület szakpolitikai irányításáért felel. Ezeken felül a kultúrafinanszírozási és koordinációs tevékenységek állami igazgatási körbe tartozó feladatai is hozzá tartoznak.

Pataki mind ez idáig tíz éven keresztül a Soproni Petőfi Színházat irányította igazgató-főrendezőként. Tanulmányait is művészeti területen folytatta, 2000-ben okleveles művelődési és felnőttképzési menedzserként, 2010-ben pedig színházi rendezőként diplomázott.

Pataki András a Soproni Petőfi Színház leköszönő igazgatója
Pataki András a Soproni Petőfi Színház leköszönő igazgatója
Fotó: MH/Purger Tamás

Vincze Máté közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkárként a kulturális fejlesztési és monitoring tevékenység felügyeletéért felel. Ezen felül hozzá tartozik a múzeumok, közgyűjtemények, könyvtári és levéltári intézmények állami igazgatása is.

Vincze második külszolgálata után tért haza Magyarországra: előbb a New York-i magyar kulturális intézetet vezette, majd három évig a londonit. Intézetigazgatóként nevéhez fűződik a Liszt Intézet Trafalgar tér melletti impozáns székhelyének megvásárlása.

Vincze Máté Londonból tér haza
Vincze Máté Londonból tér haza
Fotó: Liszt Intézet London/Ostorházi Bernadett

Kapcsolódó írásaink

Közös kincsünk a nagyvilágban

ĀA magyar kulturális nemzetközi intézményhálózat soha nem volt olyan erős, mint ma – emelte ki Csák János kulturális és innovációs miniszter