Kultúra

Geoffrey Rush életműdíjat kapott Karlovy Varyban

A hétvégén zárult Közép-Európa egyetlen A kategóriás mustrája, a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál, amelyen Kristályglóbusz életműdíjjal tüntették ki Geoffrey Rush Oscar-díjas ausztrál színművészt.

Geoffrey Rush életműdíjat kapott Karlovy Varyban
Geoffrey Rush, Oscar-díjas ausztrál színész tiszteletbeli Kristályglóbuszt kapott a világ filmművészetét gazdagító rendkívüli életművéért
Fotó: Michal Cizek / AFP

Sadaf Foroughi iráni rendező Summer with Hope című kanadai–iráni koprodukcióban készült filmje nyerte az 56. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a legjobb filmnek járó Kristályglóbuszt. A díjnyertes dráma egy fiatal gyermek küzdelmeit, vívódásait mutatja be. Az MTI tudósítása szerint a Teheránban élő rendező a szemle zárógáláján személyesen vette át a Kristályglóbuszt Jirí Bartoska fesztiválelnöktől.

Közép-Európa egyetlen A kategóriás szemléjének fődíjáért, amellyel huszonötezer dollár pénzjutalom jár, idén tizenkét film versengett. Bár a versenyprogramban magyar alkotás nem szerepelt, a fesztiválon többször vetítették Csuja László és Nemes Anna Szelíd című alkotását, amely női testépítőkről szól.

A zsűri különdíját Jonás Trueba spanyol rendező Tenéis que venir a verla című filmje kapta, amely a kortárs spanyol társadalom harmincéveseinek életét, problémáit mutatja be.

A tíznapos szemle zárógáláján Geoffrey Rush Oscar-díjas ausztrál színész tiszteletbeli Kristályglóbuszt kapott a világ filmművészetét gazdagító rendkívüli életművéért. A művész személyesen vette át az elismerést, és már a gálát megelőzően a cseh fürdővárosba érkezett, ahol közönségtalálkozón és különleges vetítéseken is részt vett. A közösségi médiában olvasható beszámolók szerint közvetlen volt a rajongókkal, örömmel fogadta a gratulációkat, és jó hangulatban telt látogatása. Benicio del Toro amerikai színész és producer is a fesztivál díszvendége volt: ő a szemle elnökének díját kapta.

Kapcsolódó írásaink