Kultúra

Búcsú Méhes Lászlótól

Elhunyt Méhes László festőművész, grafikus. A nemzetközileg elismert művészt 78 évesen kedden, a franciaországi Bry-sur-Marne-ban érte a halál – jelentette az MTI.

Búcsú Méhes Lászlótól

Méhes László 1944-ben született Budapesten. A budapesti Képzőművészeti Gimnáziumban Viski Balás László, a Magyar Képzőművészeti Főiskolán pedig Bernáth Aurél tanítványa volt. Az 1967-ben diplomát szerző művész részt vett az Iparterv 1968-as kiállításán, ahol objektjeivel került a figyelem középpontjába, majd a csoport következő évi tárlatán is képviseltette magát. Az 1969-ben bemutatott Hétköznap című művét a magyar fotorealista festészet első megjelenéseként tartja számon a művészettörténet. A festőművész 1979-től Párizsban, valamint a francia fővároshoz közeli Torcyban élt.

Még tanulóéveiben kialakította lírai, szürrealisztikus stílusát, mellyel hamarosan a Csernus-féle szürnaturalizmushoz csatlakozott (Szentendrei háztetők, 1964). Önálló felületkezelési technikákat kísérletezett ki. Időközben az amerikai pop-art is hatott rá. Szokásává vált, hogy miniatűr képeket festett, valamint festékmaradványokból, ásványokból, apró tárgyakból kollázsokat, kis üvegdobozokat állított össze. Méhes László franciaországi temetéséről később intézkednek.

Kapcsolódó írásaink

Meghalt Szőke István

ĀA Ferencváros legendás válogatott focistája vasárnap még részt vett az öregfiúk szokásos heti futballján a Népligetben