Kultúra

Közös kincsünk a nagyvilágban

Javában zajlik a Pesti Vigadóban a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), illetve a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közösen megszervezett kétnapos kulturális diplomáciai értekezlete, amelyen szerdán együttműködési megállapodást kötött a KIM és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).

Közös kincsünk a nagyvilágban
Csák János felszólalása közben
Fotó: MH/Török Péter

A kulturális diplomáciai értekezletet minden évben megrendezik a külföldi magyar kulturális intézetek vezetői, valamint a kulturális diplomáciai szolgálatot ellátó külképviseleti munkatársak számára, akik a kétnapos találkozó alatt több szakmai előadást hallgathatnak meg a kulturális területet érintő aktualitásokról. Az eseményen találkozhatnak a szektor hazai intézményeinek vezetőivel is, akik előadásokat tartanak az együttműködési lehetőségekről.

A találkozó ünnepélyes megnyitóját szerdán tartották a Pesti Vigadóban, amelyen részt vett Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszter, Szijjártó Péter külgazdasági és kügyminiszter, Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke, Csaba Gábor, kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár és Richly Gábor, az MMA főtitkára.

Csaba Gábor és Richly Gábor
Csaba Gábor és Richly Gábor
Fotó: MH/Török Péter

„A magyar kulturális nemzetközi intézményhálózat soha nem volt olyan erős, mint ma” – emelte ki Csák János beszédében. Hozzátette: az intézetek feladata úgy megfogalmazni a magyar kultúrát, hogy azt egy nyolcéves gyerek, egy politikus, egy üzletember vagy egy akadémikus is megértse. A miniszter megnyitójában az identitás fontosságát is hangsúlyozta, amely szerinte akkor ér valamit, ha azt átfordítjuk önrendelkezésre, majd proaktivitásra, cselekvésre.

Csák János felidézte: az idén ünnepeljük Klebelsberg Kuno vallás- és közoktatásügyi miniszter hivatalba lépésének századik évfordulóját. A kulturális intézményhálózatot megalapító Klebelsberg székfoglalóját idézve úgy fogalmazott: nekünk egy lehetőségünk van, a kultúránk fejlesztése, amelynek alapja a kultúrkiválóság és a kulturális akadálymentesítés. „Egyetlen magyart sem hagyhatunk el, minden gyereket meg kell szólítanunk, akkor lesz a magyar kultúra együtt erős” – fogalmazott. A miniszter arról is beszélt, gyorsan változó világunkban a kultúra innovációjára van szükség.

„A jelenlegi nehéz időszakban csak azok a nemzetek lehetnek sikeresek, amelyek erős nemzeti identitással rendelkeznek és képesek megtartani kulturális, vallási és történelmi örökségüket” – jelentette ki a megnyitón Szijjártó Péter külügyminiszter. Hozzáfűzte: ma a világban minden ezzel szembemegy, a nemzetközi liberális mainstream ellenségként kezel mindent és mindenkit, aki nemzeti értékekről, hagyományokról, történelmi-kulturális örökségről gondolkodik.

Szijjártó Péter lényeges feladatnak nevezte, hogy megmutassuk a világnak az egyedi, nyugati, keleti és északi jegyek által egyszerre meghatározott magyar kultúra rendkívül értékeit és erőforrásait. „A Nyugathoz tartozunk, kultúránk a nyugati kultúra része, ugyanakkor Keleten minket testvéreknek tartanak, komoly keleti vonatkozásai vannak a magyar kulturális örökségnek, illetve a finnugor összetartozás elméletéből fakadóan északon sem kezelnek minket idegenként” – jegyezte meg. Beszédében a tárcavezető kiemelte, a magyar külpolitikai stratégia a kölcsönös tiszteletre alapul, amely leginkább a kultúránk iránti tiszteletből tud táplálkozni. Mint hangsúlyozta, ezért is fontos, hogy hazánk huszonhat kulturális intézetet működtet a világ huszonnégy államában, ahogyan az is elvárás, hogy minden nagykövetség aktív kultúrdiplomáciai tevékenységet folytasson. Ennek jegyében nyolcvankilenc állomáshelyen dolgoznak kifejezetten kulturális ügyekkel foglalkozó diplomaták.

Vashegyi György, az MMA elnöke arról beszélt, a 2011-es köztestületté válás óta több ezer kulturális-művészeti programot szervezett, intézményeikben több millió látogató fordult meg, intézménycsaládjuk folyamatosan bővült. Elmondta, a köztestület külhoni megismertetését segítette, hogy bekapcsolódott például a 2013-as EKF-projektbe Kassán, a V4 évfordulós programsorozatba vagy az olasz-magyar, illetve izraeli-magyar kulturális évadokba. Mint megjegyezte, programjaik megjelentek többek között Párizsban, Ljubljanában, Németország és Oroszország városaiban, de Kínában és Dél-Koreában is. „Céljaink közé tartozik, hogy kiemelkedő kortárs művészeti értékeinket az eddiginél is hatékonyabban jeleníthessük meg a nemzetközi kulturális piacon, minél szervezettebbé, tervezhetőbbé tegyük az MMA-hoz kapcsolódó művészek és elméleti szakemberek külföldi bemutatkozásait” – hangsúlyozta.

Még azt is kiemelte, emiatt is fontosnak tartja, hogy az áprilisban az MMA és a Külgazdasági és Külügyminisztérium között született együttműködési megállapodást megújított formában, a közelmúltban megalakult Kulturális és Innovációs Minisztériummal is megkössék. Az MMA elnöke kitért arra is, közös programjaik elsősorban a külföldi magyar kulturális központok, a Liszt Intézetek bevonásával valósulnak meg, és megkülönböztetett figyelmet fordítanak a legtágabb értelemben vett közösségükhöz tartozó művészek kiemelkedő eredményeinek külföldi bemutatására. „Kívánom, hogy a mostani tanácskozás az együttműködés új kezdete legyen, találjunk további utakat és kapcsolódási pontokat közös kincsünk, az egyedülállóan szépséges és gazdag magyar művészet magasszínvonalú, méltó nemzetközi megismertetésére” – zárta köszöntőjét Vashegyi György.

Az ünnepélyes megnyitó után Csaba Gábor helyettes államtitkár és Richly Gábor főtitkár, a KIM és az MMA képviseletében aláírták az együttműködési nyilatkozatot. Az esemény első napján a továbbiakban bemutatkozott a Petőfi Kulturális Ügynökség, a Veszprém-Balaton 2023 EKF program, a Hagyományok Háza, a Nemzeti Tehetség Központ és Debrecen városa is. Az értekezlet második napján, ma Csák János tart szakmai műhelybeszélgetést a KIM szakmai felügyelete alá került Liszt Intézetek vezetőinek.

Kapcsolódó írásaink