Kultúra

Szeszcsempészből Nobel-díjas író

Hatvan éve, 1962. július 6-án hunyt el William Faulkner Nobel-díjas amerikai író, a Dél irodalmi újjászületésének legmarkánsabb képviselője.

Szeszcsempészből Nobel-díjas író
Faulkner 1954-ben
Fotó: Wikipedia

Amint azt az MTVA Sajtóarchívuma írja, az író a Mississippi állambeli New Albanyben született 1897. szeptember 25-én Falkner néven (az „u” betűt később toldotta vezetéknevébe). 1918-ban beiratkozott a Mississippi Egyetemre, de az első év után távoznia kellett, mert megbukott – éppen angol fogalmazásból. Ezután volt eladó, alkoholcsempész, mosogató, szobafestő, sőt egykori egyeteme postahivatalának vezetője is. Végül feleségével, Estelle Oldhammel a Mississippi állambeli Oxford közelében egy farmon telepedtek le, ott dolgozott haláláig.

Pályája nem indult könnyen. Első regénye, A katona zsoldja nem keltett feltűnést, és később is hiába juttatta el regényeit, verseit és elbeszéléseit különböző magazinoknak, visszautasításra talált. Végül 1929-ben két regénye is megjelent, az önéletrajzi fogantatású Sartoris, amelynek főhősét dédapjáról mintázta, valamint első remekműve, A hang és a téboly.

Yoknapatawpha ciklusának olyan remekművei születtek 1930 és 1942 között, mint a Míg fekszem kiterítve, a Szentély, a Megszületik augusztusban, a Fiam, Absolon, a Tanyán és az Eredj, Mózes. A ciklus címét adó Yoknapatawpha megye a képzelet szülötte, de a regények anyagát Faulkner többnyire környezetéből, a családi krónikákból, cselédük elbeszéléseiből vagy a városi főtéren hallott történetekből merítette. A folyamatos mese helyett az író mozaikelemeket rak olvasója elé, akinek feladata az alkotó olvasás, a történet egybeszerkesztése.

A negyvenes évek közepén Faulkner hazájában háttérbe szorult, miközben Angliában és Franciaországban továbbra is nagy divatja volt, és ebben az időszakban Hollywoodba szegődött forgatókönyvírónak. 1950 elején megjelent összegyűjtött elbeszéléseinek kötete, amely elnyerte a Nemzeti Könyvdíjat, és ebben az évben kapta meg az irodalmi Nobel-díjat is.

A kitüntetés átvételekor mondott híres beszédében hangot adott abbeli meggyőződésének, hogy az ember az önpusztítással fenyegető világban is fennmarad. Faulkner a díj egy részét a fiatal, kezdő íróknak adományozta, és 1980-ban ebből a pénzből alapozták meg az úgynevezett PEN Faulkner-díjat, amelyet például Philip Roth, E. L. Doctorow vagy John Updike is megkapott. A pénz egy másik részéből afroamerikai diákok számára alapított ösztöndíjat, hogy továbbtanulhassanak egy Oxford közelében lévő főiskolán.

Kapcsolódó írásaink