Kultúra

Több mint négyszázezren a Magyar Zene Házában

Októberben nyílik a magyar rocktörténeti időszaki kiállítás – Jön a Brain Bar a Ligetbe

A megnyitása óta eltelt öt hónapban több mint négyszáznegyvenezer látogatót vonzott a Magyar Zene Háza, amelynek állandó kiállítására mintegy ötvenezren voltak kíváncsiak, ami telt házat jelent – emelte ki Batta András ügyvezető igazgató az intézmény őszi programjait beharangozó sajtótájékoztatón.

Több mint négyszázezren a Magyar Zene Házában
Nemcsak maga az épület, de a zenetörténeti állandó kiállítás, a Hangdimenziók is telt házas
Fotó: MH/Török Péter

„Az első fél év a nagy találkozások és az állandó fejlődés időszaka volt” – hangsúlyozta Batta András Széchenyi-díjas zenetörténész, a Magyar Zene Háza (MZH) ügyvezetője az intézmény őszi programjainak ismertetésekor a díjnyertes épület szabadtéri színpadán tegnap. Mint elmondta, maga a ház is műalkotás, igazi világszám. Hozzátette: működését másfajta attitűd és koncertfilozófia jellemzi, hiszen itt az interaktivitáson sokkal nagyobb a hangsúly. „A jövő közönségét neveljük” – fogalmazott.

„Lényeges, hogy legyen egy ilyen zenei intézmény Magyarországon” – emelte ki Horn Márton intézményigazgató. Azt is bejelentette, az öt hónap alatt több mint négyszáznegyvenezer látogató érkezett a házba, a zenepedagógiai programokon mintegy hetven iskolai csoportot fogadtak több mint ezerötszáz gyerekkel, a rendkívüli zenetörténeti állandó kiállítás, a Hangdimenziók pedig folyamatos telt házzal működik, eddig csaknem ötvenezren látták.

Horn kitért arra is, októberben nyílik meg az első időszaki tárlat a házban, amely a magyar könnyűzene történetét mutatja be az első magyar lemezfelvétel megjelenésétől (1957) az első Sziget Fesztiválig (1993). Ennek kurátora Jávorszky Béla zenetörténész, a ház könyvtárának vezetője, aki magyar rocktörténeti művek szerzője is. Mint kiderült, a kiállítás kiemelten foglalkozik majd a beatkorszakkal is.

Batta András a terveket ismertetve tegnap azt mondta, a jövő közönségét nevelik a házban
Batta András a terveket ismertetve tegnap azt mondta, a jövő közönségét nevelik a házban
Fotó: MH/Török Péter

Halmos András, az MZH koncertprogramért felelős vezetője az ősz fellépői közül megemlítette az amerikai alternatív rock meghatározó alakját, Sun Kil Moont, a dzsessztől a folkon át a popig magabiztosan mozgó Becca Stevenst, a hip-hop egyik vezető, forradalmi zenekara, az Injury Reserve fellépését, illetve a brit folkot Budapestre hozó Sam Lee-t. A népzenei kínálatból kiemelkedik Sebő Ferenc hetvenötödik születésnapjának megünneplése, akivel a kurátori hétvégék sorozata is folytatódik, de lesz gyimesi csángó est, és tematikus nappal emlékeznek Lajtha László születésének százharmincadik évfordulójára is. „A szeptember eleji távol-keleti komolyzenei fesztivál fókuszában Japán áll majd, a próza és a barokk zene találkozik az Esterházy x Esterházy esten, a Bourbon Ensemble pedig barokk karácsonnyal készül” – sorolta Halmos András.

Severinghaus Artemisz zenepedagógiai csoportvezető kiemelte, hogy gyerekek és felnőttek egyaránt találnak ismeretterjesztő programokat a Magyar Zene Házában. Ősszel folytatódnak a legkisebbek számára a nagyon sikeres Ringató-foglalkozások, a Hangadó-sorozatban Tóth Árpád karnagy mellé csatlakozik Bognár Szilvia népdalénekes is. A könyvtárban rendezett előadások sem szakadnak félbe, ősszel újra lesz Rock and Roll Szabadegyetem és Rockfilmklub is. „Újdonságként indul majd például az infókoncert műfaja, amely az ismeretterjesztést és a zenehallgatást hozza egy platformra” – hangsúlyozta.

A sajtótájékoztatón Szálka Zsuzsanna programkoordinációért felelős vezető felhívta a figyelmet arra is, hogy folytatódik a ház várossorozata: októberben Veszprém zenei élete vendégeskedik a Városligetben. Ezenkívül elmondta, hogy ősztől operabeavató programon is részt vehetnek majd az érdeklődők, amely a Bánk bánnal kezdődik, illetve bejelentette: a nagysikerű Brain Bar rendezvénysorozatnak idén ősszel a Magyar Zene Háza ad otthont.

Kapcsolódó írásaink

Zenei csodák palotája

ĀBaán László: Még májusban megnyílik a Népzajzi Múzeum – Kreatív Hangtér néven izgalmas, hangos játszótérrel bővült a Magyar Zene Háza + VIDEÓ + GALÉRIA