Kultúra

Lakner László és Tar Sándor életműve Berlinben

Debrecen vendégségben

Debrecent és a nagyváros múzeumi negyedének legfontosabb intézményei között számon tartott Modern és Kortárs Művészeti Központot (Modem) bemutató minifesztivált tartanak a német főváros magyar kulturális intézetében, a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB).

A programsorozat apropója, hogy a Modem legnagyobb nyári kiállítása a Berlinben élő Lakner László, a magyarországi neoavantgárd vezető alkotói közé tartozó Kossuth-díjas művész több mint négy évtizedet átívelő munkásságáról szól. Debrecenben a képzőművészet mellett az irodalom, a zene és még sok minden más, a kultúra minden ága otthonra talál – emelték ki a CHB közleményében, amely szerint a kiállításról és további izgalmas programokról is hallhatnak az érdeklődők. A CHB saját projektekkel is készült a Debrecen Berlinben című fesztiválra.

Ezek középpontjában az alföldi város egyik leghíresebb írója, Tar Sándor művészete áll. Németh Hajnal Szimultán város című filminstallációjában Tar Sándor Szőke város című, 1969-ben született versét dolgozta fel. A felvételen a verset magyarul felolvasó színész, Keresztes Tamás előadását párhuzamosan fordítja három hivatásos szinkrontolmács.

A Szőke város a debreceni Déri Múzeum kiadásában jelent meg 2017-ben. Tar Sándor ebben a művében a drezdai kalandjairól és tapasztalatairól írt. A szerző 1967-től 1970-ig vendégmunkásként, majd 1975–76-ban a helyi magyar munkásotthon vezetőjeként dolgozott az akkori NDK-ban, Drezdában. Szociografikus műve nem ment át a cenzorok szűrőjén, mert a benne ábrázolt munkásotthoni élethelyzetek és a fiatal munkások viselkedése nem felelt meg a hivatalos ideológiának.

Kapcsolódó írásaink