Kultúra

Felvidéki tehetségek, fiatal költők verseltek

Lezsák Sándor író, a Magyar Országgyűlés alelnöke 2022. június 30-án Kassára látogatott, ahol helyi és Kassa környéki, a magyar politikában és közéletben tevékeny emberekkel találkozott a MaJel Rovás Központban.

Felvidéki tehetségek, fiatal költők verseltek
Lezsák Sándor a felvidéki magyar középiskolásoknak meghirdetett versírópályázat díjkiosztó ünnepségén köszöntötte az ifjú tehetségeket
Fotó: MH

A találkozón a magyar közösség sikereiről, problémáiról, a magyar identitás megőrzését célzó programokról, a felvidéki magyar kultúráról, továbbá a politikai képviselet helyzetéről folytatott megbeszélést, majd a Magyarország Kassai Főkonzulátusa felkérésére a Versforraló, felvidéki magyar középiskolásoknak meghirdetett versírópályázat díjkiosztó ünnepségén köszöntötte az ifjú tehetségeket.

A KIKELET Kassa, a Kassán tanuló magyar ajkú diákok és egyetemisták egyesülete által meghirdetett pályázatra 27 felvidéki iskola 44 diákja nyújtotta be pályaműveit, összesen 124 verset. A szakértő zsűri döntése alapján hat pályázó részesült a támogatók – köztük Lezsák Sándor író és Magyarország Kassai Főkonzulátusa – felajánlásainak köszönhetően könyv-, könyvutalvány és egyéb jutalmakban.

Lezsák Sándor (k) a felvidéki magyar középiskolásoknak meghirdetett versírópályázat díjkiosztó ünnepségén
Lezsák Sándor (k) a felvidéki magyar középiskolásoknak meghirdetett versírópályázat díjkiosztó ünnepségén
Fotó: MH

Képes Lóránt különdíjasnak, a kassai Márai Sándor Gimnázium diákjának, a Főkonzulátus felkérésére Lezsák Sándor adta át a különdíjat, majd az író az ünnepséget követően dedikálta köteteit a pályázat résztvevőinek.

A KIKELET Kassa hagyományt kíván teremteni a Versforraló pályázattal, minden évben lehetőséget adva a felvidéki magyar középiskolásoknak a megmérettetésre, hiszen a fiatalok olyan utánpótlást jelentenek a felvidéki magyar közösség kulturális életében, amire nagy szüksége van mind közösségnek, mind a helyi magyar irodalmi életnek.

Kapcsolódó írásaink