Külföld

Lezsák Sándor részt vett a türk államok parlamenti közgyűlésén

Kirgizisztánban tárgyalt Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, ahol részt vett a TürkPA ülésén, és felavatta Almásy György magyar utazó emléktábláját - tudatta az Országgyűlés Sajtóirodája vasárnap.

Lezsák Sándor részt vett a türk államok parlamenti közgyűlésén
Lezsák Sándor
Fotó: MH / Hegedüs Róbert

A kirgizisztáni Csolpon-Atában tartotta soros ülését a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) Parlamenti Közgyűlése (TurkPA), amelynek munkájában részt vett Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. Magyarország megfigyelőként vesz részt a szervezet munkájában.

Lezsák Sándor az ülés kapcsán kétoldalú megbeszéléseket folytatott kirgiz partnerekkel, így Talant Mamitovval, a kirgiz parlament elnökével és a tagországok parlamenti vezetőivel, valamint a kirgiz kulturális, illetve az oktatási miniszterrel. A Közgyűlés döntött arról, hogy a TÁSZ közelmúltbeli névváltoztatásához igazodva módosítja elnevezését.

A magyar politikus kirgizisztáni útja során ellátogatott a Tien San hegység lábánál fekvő Karakol városba, ahol felavatta Almásy György magyar utazó és keletkutató emléktábláját. Almásy György előbb 1900-ban, majd 1906-ban vezetett expedíciót a térségbe. Második alkalommal a Karakol városban ma is álló Pedagógiai Főiskolán szállt meg, amelynek falán a biskeki magyar nagykövetség állított emléktáblát.

Kapcsolódó írásaink