Kultúra

Új múzeumot építettek a mozaikoknak Lodban

Lodban, a számára felépített új mozaikmúzeumban otthonra talált a negyedszázada a városban feltárt ókori mozaik. Izrael közepén, a Ben-Gurion-repülőtértől nem messze található új mozaikmúzeumot (Shelby White and Leon Levy Lod Mosaic Archaeological Center) a héten nyitották meg, írta az MTI.

A kiállítóhely legjelentősebb látványossága a több részből álló, főként tengeri témájú, hatalmas, körülbelül 17 méter hosszú és 9 méter széles mozaik. A 4. század elejére datált mestermű első darabját véletlenül fedezték fel 1996-ban Lodban, a város központi tere alatt. 2015-ben tovább növekedett a területe, ugyanis újabb részét tárták fel egy bizánci–római korból származó nagy villa alatt, majd 2018-ban, éppen a múzeum építésekor, egy harmadik részletet is felfedeztek a közelben.

A mozaik gazdag képi világát evezős csónakok, szárazföldi és tengeri állatok, köztük elefántok, oroszlánok, madarak, halak és rákfélék, valamint növények, virágok, vázák és geometrikus minták alkotják. Már 1996-ban felismerték jelentőségét, azonban akkor az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) kénytelen volt földdel elfedni a már feltárt részeket, mert nem volt költségvetése a konzerválására és méltó bemutatására. 2009-ben találtak adományozót a kiállítóhely felépítéséhez, és a Leon Levy Alapítvány és Shelby White segítségével ismét feltárták,majd világ körüli útra indították a mozaik egy részét.

Kapcsolódó írásaink

Ezeréves kultúra

ĀMihályi Gábor: Ha megnézzük a tánchagyomány eredeti funkcióját, közösségi cselekvés volt. Jó volna, ha minél többen megismernék és művelnék

Körüljárni a múltat és a jelent

ĀÁprilis 23-án nyílik meg a Velencei Képzőművészeti Biennálé, a magyar pavilonban Keresztes Zsófia tizenkilenc szoborból álló installációját láthatják az érdeklődők