Kultúra

Sisi élete és Harry Potter világa is megelevenedik

Kilenc intézmény tíz helyszínen összesen több mint hatvan programot kínál ma Szombathelyen. A Savaria Múzeumban továbbra is az Erzsébet királynét megidéző Sisi kiállítás áll a középpontban, ezúttal azonban nemcsak ruháit és más személyes tárgyait tekinthetik meg a látogatók, hanem megkóstolhatják kedvenc süteményeit, valamint találkozhatnak és fotózkodhatnak is az őt gyakran megszemélyesítő történelmi előadóval, Vas Viktóriával.

A Smidt Múzeumban Harry Potter mágikus világának válhatnak részeseivé az érdeklődők, előadás hangzik el például arról, hogy a Potter-univerzumban milyen tárgyakat gyűjtenek a varázslók, és szó esik Hagrid legendás állatok iránti szenvedélyéről, azokról az állatokról, amelyek elválaszthatatlanul részei a varázslók mindennapjainak. Az Iseum Savariensében az ókori mozaikkészítés rejtelmeibe vezetik be az érdeklődőket, akik a Romkert mozaikjainak történetéről hallhatnak, megnézhetik a feltárás munkálatairól szóló filmeket, meglátogathatják a máskor zárt restaurátorműhelyeket, valamint kézműves foglalkozások keretében akár maguk is megpróbálkozhatnak a mozaikkészítéssel.

A Szombathelyi Képtárba betérők vezetett séta keretében tekinthetik meg a képtár állandó kiállítását és időszaki kiállításait, amelyek most éppen a kortárs művészettel foglalkoznak. A Schrammel-gyűjteménynek otthont adó felújított épületben Ki vagy te Minótaurosz? címmel hangzik majd el Czenki Zsuzsa esztéta előadása, Kékesi Gábor tárlatvezetése során pedig a szoborkészítés lépéseivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, amelyhez kapcsolódnak majd kézműves foglalkozások is.

A látogatók ugyanitt bekapcsolódhatnak egy, a bor és a művészet kapcsolatáról szóló kerekasztal-beszélgetésbe, amelynek természetesen része egy kis borkóstoló is. Az Új Irokéz Galériában Erményi Mátyás Mit tehetnék? Megnövök! című kiállítása is látogatható a Múzeumok Éjszakáján, a Vas Megyei Levéltár épületében idén is lesz „börtöntúra”, a Savaria Szimfonikus Zenekar a Bartók Teremben ismét hangszersimogatót tart, a MÁV Start Zrt. pedig a szombathelyi vasútállomáson és motorműhelyében vasúti járműbemutatóra várja az érdeklődőket.

 

Kapcsolódó írásaink

Feltárul a történelem

ĀEzeréves iratot és a legrégebbi magyarországi nyomtatott Bibliát is láthatjuk a Múzeumok Éjszakáján