Kultúra

Nyolcvanöt éves a Guernica

Picasso-grafikák érkeznek július elején az Erdész Galériába

Picasso minden bizonnyal a világ legismertebb képzőművésze, aki még életében híressé és gazdaggá tudott válni. Nyolcvanöt éve készült el Guernica című, nagy hatású műve, az évforduló apropóján a szent-endrei Erdész Galéria kiállítást rendez a festményhez kapcsolódó rajzokból.

Nyolcvanöt éves a Guernica
Az ikonikus képhez készült negyvenegy vázlat július elejétől látható Szentendrén
Fotó: AFP/Burak Akbulut

„Ha Picasso jött hozzá vendégségbe, Matisse a műteremben befordította a képeket, mert előfordulhatott, hogy barátja kilesi és előbb megvalósítja egy ötletét, talán még jobban is” – mesélte lapunknak Erdész László, a szent-endrei Erdész Galéria alapító-tulajdonosa, aki azon túl, hogy jól ismeri a spanyol származású művész munkásságát, rengeteg történetet is tud az életéből. Például azt, hogy amikor azzal vádolták, nem tud igazán rajzolni, fogadásból gyertyával rajzolt egy lovat a besötétített szobában, és a folyamat közben készült fotók bizonyították, tökéletesen. „A nagyközönségre a Picasso életéről szóló történetek éppúgy hatással vannak, mint maga a festészete, ezeket nem lehet szétválasztani. Persze a műkereskedőt elsősorban az alkotások érdeklik” – magyarázta Erdész, aki július 9-től az 1937 júniusában befejezett Guernicához kapcsolódó negyvenegy rajzot mutatja be galériájában.

Mint ismert, nyolcvanöt évvel ezelőtt történt, hogy Franco tábornok csapatai külföldi támogatókkal megtámadták és porig bombázták a baszk várost, Guernicát. A kegyetlen polgárháború híre minden jóérzésű embert megrendített akkor és ma is, így Picassót is, aki még abban az évben elkészítette festményét, amely kifejezésmódjával és méretével egyszerre nyűgözte le a szemlélőt.

Nyolcvanöt éve értenek egyet az elemzők abban, hogy Picasso alkotása az egyik azon művek közül, amelyek rendkívül szuggesztíven ábrázolják a háború kegyetlenségét, a háborúba taszított ember kiszolgáltatottságát, szenvedését. De mi a titka?

Erdész elmondása szerint a Guernica Picasso érett korszakából való. „Festésekor a korszak avantgárd irányzatainak mindegyikéből, a kubizmusból, a futurizmusból, a szürrealizmusból is vett át elemeket, de közben mindehhez hozzá is tette a sajátját, vagyis lényegesen többet hozott létre, mintha csak szintetizálta volna ezeket az irányzatokat. A Guernica tulajdonképpen mindennek a legismertebb példája” – hangsúlyozta.

Noha a festmény ma Madridban, a Reina Sofia Múzeumban látható, aki július elején ellátogat a szentendrei Erdész Galériába, közelebb kerülhet a műhöz. A festőzseni ugyanis vázlatokat, a fő motívumokhoz rajzokat is készített, például a halott katonáról, lóról, a csecsemőjét tartó anyáról. A madridi Prado limitált példányszámban, számozott példányokkal elkészített egy albumot, amely tartalmazza ezt a negyvenegy grafikát – ezek lesznek láthatóak Szentendrén.

Pablo Picasso nemcsak a legismertebb képzőművész, hanem a legkelendőbb is. Alkotásai rendszeresen döntenek meg rekordokat a világ nagy árverésein, a gyűjtők rögtön lecsapnak, ha egy-egy mű felbukkan. Úgy tűnik, a málagai származású zseni megcáfolta azt a vélekedést, amely szerint az avantgárd utáni képzőművészet kevésbé érthető. „A művészetet szerintem amúgy sem érteni, hanem érezni kell” – emelte ki Erdész László. Mint mondta, aki rá tud hangolódni egy-egy műre, aki az érzéseken keresztül próbál közel kerülni hozzá, jó nyomon jár. „Úgy tűnik, Picasso esetében ez mindenkinek könnyebben megy” – fogalmazott a Magyar Hírlapnak.

Kapcsolódó írásaink