Kultúra

Megújul a veszprémi várnegyed

A magyar kormány mintegy harminckilencmilliárdos támogatásából megújul a veszprémi várnegyed – jelentette be Pém Attila, a Castellum Vagyonkezelő Igazgatóság igazgatóhelyettese tegnap Veszprémben. Amint elmondta, a beruházás első üteme már elkezdődött, és 2023 elejéig tart.

Az Európa Kulturális Fővárosa program idejére tizennyolc épület tető- és homlokzati felújítási munkái fejeződnek be, a második ütem azután kezdődik, és a projekt 2025-ben ér véget. A műemlékek mellett harmincötezer négyzetméter épített terület és mintegy tízezer négyzetméter zöldterület fejlesztése valósul meg.

Udvardy György veszprémi érsek arra hívta fel a figyelmet, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően olyan tereket is megnyitnak, amelyek eddig zárva voltak. Például az eddigi munkálatok során az érseki palotában sok helyen előkerültek az eredeti barokk falfestmények, azokat valószínűleg visszaállítják, a pincét megnyitják és borturisztikai célponttá teszik. Az Európában is egyedülálló, a középkorban épült Boldog Gizella-kápolna emeleti része jelenleg nem látogatható, de az új tető elkészülte után megnyitják, és Boldog Gizella ereklyéjét is itt fogják elhelyezni.

Kapcsolódó írásaink