Kultúra

Jean Raspail könyve végre magyarul olvasható

Az Alapjogokért Központ gondozásában a héten jelenik meg magyarul a 2020-ban elhunyt francia író, Jean Raspail Szentek tábora című kötete. Az eredetileg 1973-ban kiadott, akkor még disztópikusnak ható regényben a szerző az illegális migráció és a menekültválság veszélyeire hívja fel az olvasók figyelmét.

Jean Raspail könyve végre magyarul olvasható
Az Alapjogokért Központ gondozásában a héten jelenik meg magyarul a 2020-ban elhunyt francia író, Jean Raspail Szentek tábora című kötete
Fotó: Alapjogokért Központ

A kiadó közleménye szerint Raspail volt az, aki már ötven évvel ezelőtt szembe mert menni az egyre népszerűbbé váló, nyugati áramlatok sokaságával. A kétezres évek migrációs nyomásának erősödével párhuzamosan egyre többen fedezték fel Raspail művét, amelynek kiindulópontja, hogy egy éjjel Franciaország déli partjainál száz rozsdás tengerjáró köt ki, összesen körülbelül egymillió, Kalkuttából érkezett bevándorlóval. Mint írják, a szerző hátborzongató plasztikussággal mutatja be a toleranciára nevelés és érzékenyítés sajtóban és sajtó által használt eszközeit, az értelmiségi rádióst, a művelt publicistát (és társaikat), akik naponta gyúrják át a hétköznapi franciák, illetve politikusaik agyát.

Raspail szókimondó alkotását a kezdetektől bojkottálták, őt magát gyűlöletbeszéddel vádolták. Jean Raspail regénye azonban hiánypótló alkotás, amely immár magyarul is olvasható.