Kultúra

Amikor a falak mesélni kezdenek

Korhű ruhák, zenés, jelmezes felvonulás, megelevenedő kiállítás - csupán néhány program, ami levehette a lábukról az arra járókat hétvégén Balatonlellén. Tavaly hagyományteremtő céllal rendezték meg az első Szalay napokat, amely idén már kétnaposra duzzadt.

Amikor a falak mesélni kezdenek
A Szalay napok fő helyszíne a Balatonlellei Városi Művelődési Ház volt
Fotó: MH

A városi művelődési ház 2021-ben indította útjára a rendezvényt, miután a helyi könyvtár amatőr helytörténész munkatársa, Kovács Péter néhány éve megörökítette a Szalay család történetét. A kutatási eredményeinek köszönhetően addig sosem publikált történetek és történelmi események láttak napvilágot a könyv lapjain.

A művelődési ház napjainkban a hajdani Szalay-kastély épületében működik, a családtörténetről szóló kiadvány alapján pedig kiállítást is rendeztek a művelődési ház déli szárnyában. A tárlat nagyrészt a leghíresebb Szalay, az 1846-1902 között élt országgyűlési képviselő, Szalai Imre vadászútjairól szól, illetve betekintést nyújt a korabeli mindennapokba.

A Szalay napok programjainak lebonyolításában a budapesti Mare Temporis hagyományőrző egyesület vállalt szerepet. A tagok korabeli ruhákba bújva szórakoztatták a közönséget a századforduló szokásainak, izgalmainak bemutatásával. A teljesség igénye nélkül standjaiknál az érdeklődők tanulhattak a szépségápolás, a színház, a fegyverek vagy a gasztronómia régmúltbeli titkairól. A kisebbek kedvence egyértelműen a vadászkutya- és a solymászbemutató volt.

A 150 éves időutazás a múltba szó szerint megtestesült gróf Somssich Pongrácz és Soltész István Afrika-tárlatán és a Szalay-kiállításon. A hagyományőrző testület tagjai mellett többek között a Szalay-könyv írója, Kovács Péter és Mészáros Róbert, a Balatonlellei Városszépítő Egylet Egyesület elnöke is a kornak megfelelő ruhákba öltözve várta a tárlatvezetésen résztvetteket.

Mészáros Róbert lapunknak elmondta: a tárlat folyamatosan nyitva tart majd, ezalatt pedig igyekeznek még tovább fejleszteni.

Az alábbi galéria kattintással, pöccintéssel lapozható!

Megelevenedett a történelem a balatonlellei Szalay napokon
Megelevenedett a történelem a balatonlellei Szalay napokon
Fotó: MH

A Szalay napok nem csupán a rezidencia környékére korlátozódott, a Balatonlellére látogatók a város számos pontján kóstolhattak bele különleges, az eseményre készült finomságokba a speciális lángostól a Szalay-fagylaltig. A szervezők a védjegyet szeretnék kiterjeszteni, hogy minél többen ismerhessék meg ezáltal a Szalay családot.

Kapcsolódó írásaink

Lebstück Máriától Karády Katalinig

ĀA Magyar Nemzeti Múzeum mindig tartogat valami meglepetést: interaktív tárlatvezetések a magyar történelem eddig kevésbé ismert női narratíváiról