Kultúra

London volt a minta

Megnyílt a Városliget új kulturális intézménye, a NEO Kortárs Művészeti Tér

A kiváló dél-afrikai képzőművész, William Kentridge Lágyabban játszd a táncot című videóinstallációjával nyílt meg hétfőn a Városliget új kulturális intézménye, a NEO Kortárs Művészeti Tér a Millennium Házában. Ezzel a hazai és a nemzetközi művészet egy olyan központja jött létre, amely világszerte érdekes lehet.

London volt a minta
Magasra tették a mércét, a legjobbaknak ad teret a NEO
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az új intézmény valójában hosszú múltra tekint vissza. A Millennium Háza a Műcsarnok otthonának épült 1885-ben, de kicsinek bizonyult erre a célra. Az utóbbi évtizedekben az épület rendkívül rossz állapotba került, amíg a Liget Budapest projekt keretében végrehajtott, átfogó rekonstrukciónak köszönhetően vissza nem nyerte eredeti szépségét – idézte fel a sajtóbemutatón a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Baán László.

Hozzátette, a Millennium Házában az utóbbi években a Városliget történetét áttekintő kiállítás volt látható. A közelben nemrég megnyílt Néprajzi Múzeumban azonban Liget látogatóközpont is helyet kapott, így a sokáig Olof Palme Ház néven ismert épület visszakaphatta eredeti kiállítótér-funkcióját.

A főigazgató elmondása szerint a NEO mostantól a kortárs képzőművészet bemutatására szolgá­ló térként működik, hasonlóan a londoni Kensington Gardens közepén álló Serpentine Galleryhez.

Színvonalban is a legmagasabbra teszik a mércét: a mintegy 350 négyzetméteren kialakított NEO a világ legnevesebb kortárs képzőművészek munkáit fogja elhozni Budapestre – hangsúlyozta Baán László. A kiállítótér mindjárt a kortárs képzőművészet vezető alakjai közé tartozó William Kentridge egyik főművének számító, nyolccsatornás videóinstallációval nyílik meg, amelyet először mutatnak be Magyarországon – fűzte hozzá a főigazgató.

Baán László felidézte, hogy William Kentridge 2011-ben nagy sikerű kiállításon mutatkozott be a Szépművészeti Múzeumban, amely néhány éve vette meg az alkotó Lágyabban játszd a táncot című munkáját, azzal a céllal, hogy a felépítendő Új Nemzeti Galériában önálló térben állítsák majd ki.

Fehér Dávid kurátor kiemelte, hogy a dél-afrikai művész videóinstallációja a Szépművészeti legjelentősebb kortárs akvizíciói közé tartozik, amelynek nyilvános bemutatására évek óta vártak a múzeum szakemberei.

A mű Kentridge összegző igényű, monumentális alkotása: a videóinstalláció embersziluettek véget nem érő vonulását ábrázolja andalító zenére egy sivár tájban.

Ez az alkotás Kentridge egész életművének egyik kulcsfontosságú alkotása, a panorámaszerű körmozi felfogható társadalmi körképként, sajátos helyzetképként, ugyanakkor az installáció egésze a folytonos mozgásnak és az elbizonytalanodó identitásoknak sajátos metaforájává is válik – emelték ki a szervezők.

A Lágyabban játszd a táncot című installáció október 2-ig látható a Szépművészeti Múzeum új kiállítóterében, a Millennium Házában.

Kapcsolódó írásaink