Kultúra

A Duna partján gyűlnek össze a világból a régi zene művelői és kedvelői

Váciaknak féláron

A francia barokk zene áll az idei Régi Zenei Napok középpontjában. A Filharmónia Magyarország július 2. és 9. között rendezi meg a fesztivált Vácon.

A középkortól a barokkig tartó zenetörténeti korszak darabjainak elsajátítása különleges szemlélet- és játékmódot kíván, a régi zene művelői találkozókon, workshopokon fejlesztik ezen képességeiket. Egy ilyen találkozó a váci fesztivál is, amelyre a kurzusok idején kívül közönséget is várnak, hiszen az eseménysorozat számos koncerttel bővül. A régi zene legautentikusabb hazai szereplői, vagyis Vashegyi György és két együttese, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar nemzetközileg elismert szólistákkal együtt Lalande népszerű műveit szólaltatja meg a szombati nyitókoncerten a Fehérek templomában.

A csembalójáték titkaiba Béatrice Martin, a New York-i Julliard professzora enged betekintést július 4-én a váci Piarista Gimnázium dísztermében. Csembalókoncertjén Francia variációk című műsora, többek között Francois Couperin darabjai hangzanak el. Július 9-én két hangversennyel zárul az idei Régi Zenei Napok. Az eseménysorozaton a váci lakcímmel rendelkezők számára a koncertjegyek árából ötven százalék kedvezményt biztosítanak.

Kapcsolódó írásaink