Kultúra

Jöhet a világhír!

Lemezfelvételre és amerikai turnéra készül a Nagy-Britanniában sikeres Concerto Budapest

Elragadtatással írtak brit lapok a Concerto Budapest zenekar turnéjáról, amely Angliát és Skóciát is érintette. Edvi Péter, a zenekar főigazgatója szerint ez a siker megnyitotta az utat előttük, a világhír most már csak a fegyelmezett munkán múlik.

Jöhet a világhír!
A magyar zenekart mind a hat nagy-britanniai helyszínen lelkesen fogadta a közönség
Fotó: MH/Concerto Budapest

A koncertmester megsérült, késtek a járatok és tizenheten lemaradtak – így kezdődött a Concerto Budapest június 6. és június 12. között zajló nagy-britanniai turnéja, amelynek első állomásán – csodák csodája – a megpróbáltatások ellenére átütő sikert ért el a zenekar a londoni közönség előtt, olyannyira, hogy három ráadást kellett játszaniuk.

„Az elmúlt két évben a járvány miatt nem volt alkalmunk külföldön turnézni – magyarázta a Magyar Hírlapnak Edvi Péter főigazgató. – Ezt az időt építkezéssel töltöttük. Rengeteget próbált a zenekar, streamelt előadásokat is tartottunk, közben nagyon vártuk, hogy újra felléphessünk. Sikerült szerződést kötnünk egy nagyon komoly, IMG Artists nevű ügynökséggel, ennek a kapcsolatnak köszönhető a brit turné.”

Azért a turné előtti időszak sem telt sikerek nélkül. Szabó Stein Imre koncertfilmje, amelynek főszereplője a Concerto Budapest volt, 2020-ban Velencében Arany Oroszlánt nyert. Ennek ellenére a zenekar izgatottan készült a nagy-britanniai útra, és nagy örömmel fogadta az ottani közönség érdeklődését, lelkesedését.

„Manchesterben akkora koncertteremben játszottunk, amelyet még soha nem láttunk – mesélt a turné részleteiről a főigazgató. – A brit közösség mindenütt nagyon hálás volt. Tudtuk, hogy olyan városokban lépünk fel, ahol közönség elvárásai magasak, ahol rendszeresen kiváló előadókat hallgathatnak, ezért éreztük nagy áttörésnek az ott elért sikereket. Egyébként tréfásan azt szoktam mondani, hogy mi az angolokat 5:0-ra boldogítottuk: öt koncertet adtunk, mindegyiket sikerrel.”

Nemcsak a közönség volt lelkes, a sajtó is elismerően írt a Concerto Budapest fellépéseiről. A Times így indította a cikkét: „Még soha nem hallott erről a zenekarról? Jegyezze meg a nevét!” Elragadtatását fejezte ki a turnét szervező ügynökség vezetése is. A koncert után Mary Harrison, az IMG Artists vezetője elmondta, hogy nagy érdeklődéssel várták a zenekart, mivel eddig még nem ismerték, csak a jó hírét hallották. A hangversenyen jöttek rá, hogy egy, a világ élvonalába tartozó együttest szerződtettek le, amelyet 2023-24-ben szívesen meghívnának újra. A koncerten ott volt az IMG teljes vezetősége, akik mindannyian osztották ezt a véleményt.

A kérdésre, hogy végül is mivel sikerült elérni ezt az áttörést, Edvi Péter határozottan válaszolt: „Keller András zeneigazgató hegedűművészként, saját zenekarával, a Keller Quartettel már elérte a világhírt – mondta. – Ezt hagyta ott, amikor 2007-ben a zenekar élére állt, hogy elkezdjen felépíteni egy rendkívül magas színvonalon játszó együttest. Ez a munka érett be most. Remélem, nem tűnik nagyképűségnek, amit mondok, de meggyőződésem, hogy a Concerto Budapest már készen áll arra, hogy világhírűvé váljon.”

És ennek máris a küszöbén áll a csapat. A nyár heteinek jó részét ugyanis lemezfelvétellel töltik, a jövő év elején pedig amerikai turnéra indulnak.

Kapcsolódó írásaink

Kamarazene Óbudán

ĀTöbb mint harminc művész és számos zenekar lép fel júniusban az Óbudai Társaskörben