Kultúra

A szőnyi gyermekgyilkosság története

Valós események alapján

Csere Péter legújabb, Szerbusz Palci! című könyve valós eseményen alapul: 1958 nyarán a Komárom megyei Szőny községben a gyermekkorú Pintér Pál – ahogy mindenki becézte: Palci – esett gyilkosság áldozatául.

Ez az akkor is nagy port felvert eset a mai napig foglalkoztatja a környékbelieket. A szerző vékony jégen jár, hiszen a gyilkosság homoszexuális, pedofil indíttatású volt, két fiatalember követte el. Áldozatuk, a tízéves kisfiú egyetlen, késői gyermeke volt szüleinek, ráadásul gyilkosainak egyike iránt megkülönböztetett bizalmat érzett.

Az író ennek ellenére sem a közelmúltban hatalmas társadalmi és nemzetközi vitát kavart gyermekvédelmi törvény hullámait akarja meglovagolni, hanem igyekszik általános érvényű, máig ható tanulságokat levonni a történtekből. A könyv kulcsmondataként értelmezhetjük: „Az embert nem a hajlamai, hanem a döntései minősítik.”

Az író beszélgetés formájában szólaltatja meg az egykori szereplőket: a rokont, a földit, a játszótársat és az ügy egykori koronatanúját, egy akkor nyolcéves kislányt. Igyekszik feltárni a gyilkosok családi–társadalmi hátterét, ismerteti mindazokat a konfliktusokat és vívódásokat, amelyeken életük során végigmentek, és amelyek semmivel sem menthető tettükig vezették őket. Végül pedig szembesíti az olvasót a gyilkosság lehető leghitelesebb, az elkövetők vallomásai alapján rekonstruált lefolyásával. A Libri kiadó gondozásában megjelent könyvben olyan fényképek és korabeli dokumentumok szerepelnek, amelyeket még soha sehol nem láthatott az olvasóközönség.

Csere Péter: Szerbusz Palci!
Csere Péter: Szerbusz Palci!
Fotó: MH

Kapcsolódó írásaink