Kultúra

Újragombolt hagyományok

„Múzeumba járni menő" – jelentette ki Lőrincz Tamás olimpiai, világ- és négyszeres Európa-bajnok kötöttfogású birkózó a június 25-én huszadik alkalommal megrendezésre kerülő Múzeumok éjszakája arca a programsorozat tegnapi sajtótájékoztatóján a Magyar Zene Házában.

Újragombolt hagyományok
Huszadik alkalommal rendezik meg országszerte június 25-én a Múzeumok éjszakáját
Fotó: MH/Török Péter

Huszadik alkalommal rendezik meg országszerte június 25-én a Múzeumok éjszakáját, amelyen több mint kétezerötszáz programmal várja a látogatókat mintegy négyszázharminc intézmény a délutáni óráktól éjfélig, illetve a nagyobb múzeumokban hajnali kettőig. Az ország legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvényének tematikáját, kínálatát, illetve kiemelt vidéki helyszínét a Magyar Zene Házában tartott sajtótájékoztatón mutatta be Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere és Lőrincz Tamás olimpiai bajnok birkózó, a programsorozat idei szóvivője-arca.

„Idén húszéves az a program, amely a magyar kulturális intézményrendszer, a magyar kulturális kínálat méltán legnépszerűbb eseménye minden évben” – hangsúlyozta Hoppál Péter, hozzátéve, hogy a múzeumok mellett könyvtárak és levéltárak is csatlakoztak az eseményhez. Úgy fogalmazott, az esemény célja, hogy felkeltse azoknak az érdeklődését a közgyűjtemények, kiállítóhelyek iránt, akik ritkán vagy egyáltalán nem járnak múzeumba. Mint elmondta, az eddigi legmagasabb látogatószámot a pandémia előtt, 2019-ben érte el az esemény, akkor mintegy négyszázezren voltak kíváncsiak a programokra.

Hoppál azt is megjegyezte, idén bőségesebb programkínálat várja a látogatókat, a jubileumi év tematikája pedig az „újragombolt hagyományok”. Ennek szellemében az intézmények hagyományainkat, értékeinket újszerű módon, a 21. századi audiovizuális igényeknek megfelelően, izgalmas, érdekes múzeumpedagógiai eszközökkel és társművészetek bevonásával szeretnék megmutatni a látogatóknak.
„Menjünk, és a magunk településén minél többen keressük meg ezeket a kis kulturális csemegéket, identitás-bonbonokat, és egész Magyarország legyen mozgó esti karnevál, amelyik a kultúra étkeivel táplálkozik” – emelte ki Hoppál Péter.

Az államtitkár külön kitért arra is, a fővárosban kedvezményes, 2200 forintos karszalaggal látogatható az összes esemény, a gyermekjegyért (6-18 év között) ezer forintot kell fizetni, a hat év alattiak pedig ingyenesen vehetnek részt a programokon. A karszalagok a hagyományoknak megfelelően érvényesek az induló múzeumi körjáratokon is.

„Múzeumba járni menő” – jelentette ki Lőrincz Tamás olimpiai, világ- és négyszeres Európa-bajnok kötöttfogású birkózó, az esemény idei arca, szóvivője, aki egy vele készült kisfilmmel is népszerűsíti a Múzeumok éjszakáját. Mint elmondta, a forgatás során meglepő kiállításokkal, olyan kis múzeumokkal is találkozott, amelyekkel korábban sosem. Mint hangsúlyozta, mindig örömmel áll olyan program mellé, amely magas értéket képvisel, és mozgósítani tudja a fiatalokat.

A Múzeumok éjszakája kiemelt vidéki helyszíne idén Szolnok. Amint azt Szalay Ferenc polgármester a sajtótájékoztatón elmondta, a városban és kilenc környező településen huszonöt helyszínen várják az érdeklődőket, összesen több mint százötven programmal. Kiemelte, hogy az eseménysorozat hagyományőrző hadi bemutatóval kezdődik, emellett a Damjanich János Múzeumban régészeti kiállítás, koncert, néprajzi előadás és játék is várja az érdeklődőket. Látogatható lesz a MÁV óvóhelye, Magyarország legrégebbi művésztelepe, a Polgári Védelmi Szövetség és az interaktív RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, valamint a Sorkatona Múzeum is készül programokkal.

A rendezvényekről részletes információ itt olvasható: a honlapon helyszín, időpont és programtípus szerint is kereshetőek az események, valamint mobilalkalmazás is rendelkezésre áll, amely [email protected] Muzej címen tölthető le ingyenesen.

Kapcsolódó írásaink

Aki segít hazahozni Polóniát

ĀPetneki Áron: Amiben még mindig a legnagyobb hiányt látom – elsősorban a saját szűkebb szakmámban –, az a széles körű tudományos ismeretterjesztés