Kultúra

Kell a jó könyv

Több a stand a Vörösmarty téren és a korzón, mint a korábbi években

A zuhogó eső miatt a Gerbeaud Café Átrium Termébe kellett menekíteni a 93. Ünnepi Könyvhét megnyitóját, amelyen Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének (MKKE) elnöke arról beszélt, hogy bár a járvány és a háború okozta szorongás, a válság a könyvkiadásra is kihat, mégis rekordszámú  könyvstandot tudtak felállítani idén. „A könyv, az irodalom szerepe és jelentősége változatlan” – emelte ki.

Kell a jó könyv
Hatvan könyvbemutató, ezer dedikáló szerző a könyvhéten
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A tűzoltózenekar hagyományos zenés bevonulása nélkül nyílt meg idén a Vörösmarty térre és a Duna korzóra kitelepült Ünnepi Könyvhét, amely vasárnapig várja az olvasni szerető közönséget több mint hatvan könyvbemutatóval, ezernél több dedikálással, koncertekkel.

Gál Katalin, az MKKE elnöke beszédében megállapította, hogy a mindannyiunkat sújtó nehézségek ellenére a könyv, az irodalom szerepe és jelentősége változatlan. A könyvszakmai szervezet vezetője arra is kitért, hogy az idei könyvhéten nagyobb hangsúlyt kapnak a gyermekek és a gyermekirodalom. A budapesti Ünnepi Könyvhéten idén játszóház is várja a legkisebbeket. Az Ukrajnából érkező gyerekeknek külön foglalkozást szerveznek, és gyerekkönyveket kapnak ajándékba.

Ez alkalommal adták át az idei Szép Magyar Könyv díjakat is. Novák Katalin köztársasági elnök a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány Arcképek az Osztrák–Magyar Monarchiából című kiadványának adományozott különdíjat. Orbán Viktor miniszterelnök különdíját a Scolar Kiadó Csodás Magyarország – Csavargások a régmúlt időkben című kötetéért vehették át az alkotók. A Magyar Tudományos Akadémia különdíjában a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület kiadványa, a Vidéki zsidó hitközösségek című kiadvány kapta. A Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkársága különdíját az Utisz Grafikai Kiadó Világnak világa, virágnak virága, a Gutenberg Kiadó Darázsolás és a Petőfi Irodalmi Minisztérium Csáth Géza személyesen – Alternatív életrajz című kötetei kapták.

A budapesti könyvünneppel egy időben Győrben, Ózdon, Szolnokon, Nyíregyházán, Miskolcon, Dunaújvárosban, Nagykátán, Székesfehérváron, Debrecenben és Kiskunfélegyházán is számtalan könyvsátor, több száz dedikáló szerző, pódiumbeszélgetések, könyvbemutatók várják a közönséget. A könyvhéthez kapcsolódó irodalmi rendezvények, bemutatók, előadások lesznek  többek  között  az  esztergomi Helischer József Városi Könyvtárban, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban, a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtárban, a nagykőrösi Arany János Kulturális Központban, a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárban, a hódmezővásárhelyi Németh László Városi Könyvtárban, a veszprémi Művészetek Házában és Siófokon, a Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár és Kálmán Imre Emlékházban.

Kapcsolódó írásaink