Kultúra

Erős alkotókedv

Káel Csaba filmügyi kormánybiztos: „A fesztivál ereje a vetítési helyszínekben is rejlik”

London után jelenleg Budapest a második számú európai filmgyártó bázis – fogalmazott Káel Csaba filmügyi kormánybiztos a Magyar Mozgókép Fesztivál megnyitóján a veszprémi Hangvillában.

Erős alkotókedv
A Játszma című film alkotói a díszbemutató után a Hangvilla színpadán
Fotó: NFI

A Veszprém–Balaton Európa Kulturális Fővárosa (EKF 2023) programjába illeszkedő Magyar Mozgókép Fesztivál ünnepélyes megnyitóján Fazakas Péter A játszma című filmjét mutatták be.

Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultú­ráért felelős államtitkára a kulturális eseményen arról beszélt, hogy a mintegy száz filmből álló felhozatal komoly reprezentációt mutat arról, hogy milyen a mai kortárs magyar filmtermés. Az államtitkár kiemelte: „A film nevel, tanít, ismeretet terjeszt, szórakoztat és befolyásol. Akár a nappaliba érkezik, akár jegyet váltunk rá, üzenetet közvetít.”

Káel Csaba filmügyi kormánybiztos szerint a fesztivál ereje nemcsak az előző évi filmtermés minőségében, hanem a vetítési helyszínekben is rejlik. Felidézte, hogy a Nemzeti Filmintézet megalakulásakor kettős célt tűztek ki: minél jobb alkotások szülessenek, és azokat minél szélesebb körbe sikerüljön eljuttatni. Utóbbi célt segíti a Magyar Mozgókép Fesztivál, amelynek felhozatalában a mintegy száz film azt mutatja, hogy erős az alkotókedv a magyar filmesekben – fejtette ki. Káel elmondta azt is, hogy London után jelenleg Budapest a második számú európai filmgyártó bázis, valamint hogy az ágazat 218 milliárd forintot termelt, és két szakmai Oscar-díjat is nyertek magyarországi, illetve itt dolgozó alkotók.

Can Togay, az EKF 2023 program művészeti és kreatív főtanácsadója reményének adott hangot, hogy a környéken otthonra lelő filmfesztivál hozzájárul a régió újrapozicionálásához. Lukácsy György fesztiváligazgató ismertette, hogy négy nap mozi- és filmünnep várja a közönséget vasárnapig Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban. Porga Gyula (Fidesz–KDNP), Veszprém polgármestere a díszbemutató előtt szimbolikusnak nevezte a vetítés helyszínét, amely az egykori veszprémi tévétalálkozóknak adott helyet, akkor még Séd Moziként. A polgármester a 2023-as EKF-programot lehetőségnek nevezte, amelyet úgy kell kihasználni, hogy Veszprém jobb hely legyen utána. Mint mondta: a Magyar Mozgókép Fesztivállal Veszprémben újra otthonra talált a magyar filmszakma.

A díszbemutató előtt Juhász Anna irodalmár a színpadon beszélgetett Fazakas Péter rendezővel, valamint a főszereplők közül Hámori Gabriellával és Staub Viktóriával, akikhez később csatlakozott Köbli Norbert író és Kulka János színművész is.

Balatonfüreden az Egészséges erotika című film vetítésével a Magyar Mozgókép Fesztivál megemlékezik a nemrégiben elhunyt Haumann Péter színművészről. A közönség idén is szavazhat, hogy melyik mozifilmet találja a legjobbnak.

A közönségdíjat a Magyar Mozgókép Díjakkal együtt vasárnap a veszprémi Petőfi Színházban adják át.

Kapcsolódó írásaink