Kultúra

Spanyol rendezőnők munkái a Cervantes Intézetben

Ritka filmek

Június 7. és 28. között kortárs spanyol rendezőnők munkáiból látható válogatás a Cervantes Intézetben. Mint a közleményben felidézik, már több mint egy évtizede fut a Cervantes Intézet spanyol rendezőnők alkotásait bemutató Női tér filmciklusa.

Spanyol rendezőnők munkái a Cervantes Intézetben
Nino de Elche flamencoénekes
Fotó: Wikipedia

A mostani, Zabolátlan pillantás elnevezésű válogatásban négy nemrégiben készült filmet mutatnak be, amelyek a fikció és a dokumentumfilm határán mozognak. A filmek kedd esténként ingyenesen tekinthetők meg az intézetben. A sorozat ma a Leire Apellaniz közreműködésével készült Kozmikus ének című dokumentumfilmmel indul, amelyben Nino de Elche flamencoénekest ismerhetik meg a nézők.

Az egy héttel később, június 14-én látható filmnek Liliana Torres rendezőnő egyben a főszereplője is. Június 21-én láthatja a budapesti közönség Ainhoa Rodríguez első mozifilmjét, A nagy villanást, amely egy elnéptelenedő falu asszonyairól szól, akik kedvetlenül élik mindennapjaikat, szívük legmélyén azonban mindannyian arra vágynak, hogy viszontlássák azt a helyet, ahol annak idején boldogok voltak, vagy legalább arról álmodoztak, hogy egyszer majd boldogok lesznek.

A sorozatot június 28-án a Breathe című dokumentumfilm zárja. Susanna Barranco alkotásaiban törekvő, de a körülmények által tevékenységeikben akadályozott nőket mutat be. A Breathe felvételei a barcelonai Brians 1 női büntetés-végrehajtási intézményben készültek. Az ingyenes vetítések 18 órakor kezdődnek a Cervantes Intézetben.

Kapcsolódó írásaink