Kultúra

Juan Mayorga veheti át idén az Asztúria hercegnője elismerést

Ötvenezer euróval is gazdagabb lesz az író

Megnevezték a spanyol Nobel-díjnak is hívott Asztúria hercegnője díj nyertesét, az irodalom kategóriában Juan Mayorga spanyol drámaíró veheti át idén a legnagyobb spanyol irodalmi díjat.

A zsűri Oviedóban jelentette be, hogy ki az Asztúria hercegnője elismerés nyertese. Az indoklásban a döntőbírák kiemelték Mayorga munkájának rendkívüli minőségét, kritikus mélységét és intellektuális elkötelezettségét, hozzátéve, hogy a drámaíró már pályájának kezdete óta a színházi élet megújítására törekszik. Az 1965-ben született Juan Mayorga a világ legismertebb és legelismertebb kortárs spanyol drámaírójának számít, műveit több mint harminc nyelve fordították le eddig, és rendszeresen játsszák világszerte.

A matematika és filozófia szakos diplomával rendelkező író első drámája, a Siete hombres buenos (Hét jó ember) 1989-ben jelent meg, amelyben a polgárháború és a köztársasági emigráció kudarcát boncolgatja. Magyar nyelven három színműve jelent meg. Írói munkája mellett két színtársulat, a La Loca de la Casa és az El Astillero alapítója, klasszikusokat adaptál színpadra, egyetemeken oktat, és tagja a Spanyol Királyi Akadémiának is. Juan Mayorga a harmadik drámaíró, aki elnyerte a spanyol trónörökösről elnevezett díjat: elsőként Francisco Nieva kapta meg 1992-ben, majd Arthur Miller 2002-ben.

Tavaly Emmanuel Carrère francia író, újságíró vehette át. Az Asztúria hercegnője díjat minden évben nyolc kategóriában ítélik oda, amelyek sorában az irodalmi elismerés az ötödik. Tavaly Karikó Katalin magyar kutatóbiológus is megkapta a rangos kitüntetést hat kutatótársával együtt tudomány és technológia kategóriában. A díjat októberben adják át. A díjazottak Joan Miró szobrát és 50 ezer eurós (19 millió forint) jutalmat kapnak az elismerés mellé.