Kultúra

Catherine Deneuve Arany Oroszlán-életműdíjat kap Velencében

A színésznő 1967-ben szerepelt először a fesztiválon

Az augusztus végén kezdődő Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon Arany Oroszlán-életműdíjjal ismerik el Catherine Deneuve francia színésznő pályafutását, írta az MTI. Deneuve színészi karrierje alatt Európa legjelentősebb rendezőivel dolgozott, köztük Luis Bunuellel, François Truffaut-val, Manoel de Oliveirával, Roman Polanskival és Lars von Trierrel – emlékeztettek.

Catherine Deneuve Arany Oroszlán-életműdíjat kap Velencében
Catherine Deneuve
Fotó: AFP

A színésznőnek a velencei filmfesztivállal is hosszú időre visszanyúló kapcsolata van. Már 1967-ben a Lidón szerepelt Bunuel A nap szépe című filmjében, amelyben egy párizsi nagypolgár feleségét játszotta, aki egy bordélyban vállal munkát, erotikus felszabadulásra vágyva. Deneuve évtizedekkel később Nicole Garcia A Vendome tér asszonya című filmjének főszerepéért kapott díjat Velencében, 2006-ban pedig ő volt a fesztivál nemzetközi zsűrijének elnöke.

„Nagy öröm, hogy ezt a rangos díjat a Velencei Filmfesztiválon vehetem át, amelyet szeretek és azóta ismerek, mióta Luis Bunuel A nap szépe című filmje megkapta az Arany Oroszlánt” – fogalmazott a 78 éves színésznő a fesztivál által kiadott közleményben. Alberto Barbera, a filmfesztivál művészeti igazgatója a közleményben Deneuve színészi érdemeit emelte ki, és hozzátette: a színésznő tehetségével és rendkívüli, kifinomult szépségével a francia filmművészet arcává, időtlen dívává, a mozivászon igazi ikonjává vált. A 79. velencei filmfesztivált augusztus 31. és szeptember 10. között rendezik meg.

Kapcsolódó írásaink