Kultúra

Az Egyesült Arab Emírségek pavilonját ismerték el az Arany Oroszlán-díjjal

Teramoto Kenicsi és Vael al-Avar diadala

A legjobb nemzeti kiállításért járó díjat az Egyesült Arab Emírségek Wetland című projektje nyerte el a 17. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálén, aminek kurátora Teramoto Kenicsi japán és Vael al-Avar libanoni építész volt, jelentette az MTI.

Teramoto az első japán építész, aki Arany Oroszlán-díjban részesült a legjobb nemzeti kiállításért azóta, hogy 2012-ben az Itó Tojoo által tervezett japán nemzeti pavilon megkapta ezt az elismerést. A Tokióban és Dubajban dolgozó Teramoto és kollégája a megújuló építészeti anyagok felhasználását aknázta ki a projektben: alternatív cementet használtak, amelyet az Egyesült Arab Emírségek vidékére jellemző sós síkságok inspiráltak.

Arany Oroszlán-díjat kapott még a Raumlaborberlin német építészcsoport Instances of Urban Practice című munkája is. Az egyes kategóriák győzteseit ünnepélyes díjátadón hirdették ki hétfő este. A nemzetközi kiállítás zsűrijét Szedzsima Kazujo japán építész vezette. Az építészekből álló zsűri tagjai között volt a perui Sandra Barclay, a libanoni Lamia Joreige, a Skóciában élő ghánai Lesley Lokko és az olasz Luca Molinari. A Velencei Építészeti Biennálén Magyarországot az Othernity – Modern örökségünk újragondolása című kiállítás képviseli.

Kapcsolódó írásaink