Kultúra

Tematikus műsorfolyam a nemzeti összetartozás napján a közmédia csatornáin

Gazdag műsorkínálattal készül a közmédia június 4-re, a nemzeti összetartozás napjára. A magyar történelem egyik legtragikusabb napját Trianonhoz kapcsolódó filmekkel elevenítik fel, valamint közéleti szereplők, határon innen és túl élő magyarok beszélnek a különböző tévé- és rádiócsatornákon arról, mit jelent számukra az összetartozás.

Tematikus műsorfolyam a nemzeti összetartozás napján a közmédia csatornáin
A trianoni békediktátum 102. évfordulóján a közmédia minden csatornája és online felületei is megemlékeznek történelmi múltunk egyik sötét időszakáról
Fotó: MH

A trianoni békediktátum 102. évfordulóján a közmédia minden csatornája és online felületei is megemlékeznek történelmi múltunk egyik sötét időszakáról. A Kossuth Rádió, a Duna Televízió és az M5 kulturális csatorna is egész napos műsorfolyammal idézi fel Trianon tragédiáját, valamint hangsúlyozza a nemzeti összetartozás fontosságát.

A kora reggeli órákban a Kossuth Rádió rendszeresen jelentkező magazinműsorai, a Hajnal-táj és a Szombat reggel is kapcsolódik a tematikus műsorfolyamhoz, majd 9:05-től egy hangmontázs kerül adásba a Kossuth Rádió Archívumából Trianon-reflexiók, 1989-2020 címmel. Sátoraljaújhelyről és Borsiról jelentkezik az Országjáró című műsor, amelyben ezúttal az emléknap játssza a főszerepet.

13:30-tól az Ismerős arcok együttessel készült beszélgetés lesz hallható, amelyben a róluk szóló film alkotói is megszólalnak majd.

A Duna pünkösdi adása mellett a trianoni tragédia emlékének is adózik: 15:40-től tűzi műsorára országos tévépremierben Dolhai Attila Szétszakítottak című drámája alapján készült zenés tévéfilmet. A 2022-es Örök hűség egy temesvári család valós történetén alapul, amelynek tagjait a trianoni döntés szétszakította.

A folytatásban a szintén debütáló, Akik a hazára voksoltak - Sopron 1921 című dokumentumfilmet vetíti a csatorna 19:40-től, amely Magyarország első, sorsdöntő soproni népszavazásáról és előzményeinek történetéről szól.

A műsorfolyam részeként 22:05-től Áder János volt köztársasági elnök 2020-ban elhangzott centenáriumi beszédét a Duna Worldön láthatják a nézők Már a délelőtti óráktól a nemzeti összetartozást hirdeti az M5 kulturális csatorna.

A 10:00-kor kezdődő, Trianon című alkotásban mások mellett Csurka István, Nemeskürty István és Pozsgay Imre vizsgálja a békediktátum körülményeit és hatásait. 12:20-tól a Wettstein-napló - Trianon 100 kerül adásba, amely Wettstein János, a béketárgyalásokban résztvevő diplomata hagyatékán keresztül mutatja be a magyar békedelegáció öt hónapnyi munkájának legfontosabb mozzanatait.

Ezután következik 14:15-től a Triptichon - Esterházy János élete és öröksége című történelmi dokumentumfilm-sorozat, amelyet öt országban forgattak, és a magyar és lengyel közszolgálati televíziók koprodukciójában készült.

A műsorfolyamban helyet kap továbbá 15:45-től az Őrtüzek nyugaton című dokudráma, 21:00-tól a Gyertyaláng című táncszínházi emlékelőadás, valamint 22:20-tól a XX. századi magyar történelem egyik legnagyobb hatású beszédét feldolgozó A beszéd - Apponyi a magyar ügy védelmében című film.

A csatorna ezen felül a nap folyamán több alkalommal is helyszíni tudósításokkal jelentkezik a külhoni területekről. A Bartók Rádió népszerű műsorában, a Cine-javában június 4-én a magyar filmzene lesz a téma, Koltay Gábor Honfoglalás című 1996-os filmjének betétdalaival emlékeznek meg Trianonról.

A Dankó Rádióban óráról-órára kiemelt szerepet kapnak a határon túli születésű nótaelőadók, továbbá Halmos Bélára emlékeznek muzsikáival a Táncházban című műsorban.

A Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV szintén tematikus műsorkínálattal készül az emléknapra több magazinműsorában.

Kapcsolódó írásaink

Egy emlékünnep születése

ĀÉrthető volt ez, hiszen az 1914 és 1918 között dúló Nagy Háborúban hazánk 661 ezer halottat vesztett, miközben a súlyos sebesültek és hadifoglyok száma is nagyságrendileg 750–750 ezer főt tett ki