Kultúra

Prágában a Műcsarnok

Mától látogatható Az élet Házai – Halhatatlan zsidó temetők című kiállítás Klein Rudolf fotóiból a Prágai Magyar Intézetben.

A Műcsarnok által szervezett tárlat ismertetése szerint régi zsidó temetőkben járni olyan, mint belépni egy hatalmas, kézzel írott ősi krónikába vagy magába az Írásba: sorokban a sírok, mint talajra írt betűk, írásjelek a rituális épületek is, szegély a fal, mely elválaszt az élők zajos világától.

Mint írják, a 19. és 20. századi modern nagyvárosi zsidó temetők eltérnek ettől a hagyománytól, közelebb kerülve a befogadó társadalmi közeg sírkertjeihez. Klein Rudolf, a nemzetközi hírű építészettörténész professzor és fotográfus ebbe az utóbbi világba vezeti el nézőit. A Műcsarnok úgy tájékoztat, Klein felvételein megelevenedik a prágai Új zsidó temető, a budapesti Salgótarjáni úti temető és Európa számos nagyvárosa zsidó sírkertjének temetőművészete. A Műcsarnok 2019-ben azonos címmel megrendezett tárlatát Prágában kibővített tartalommal mutatják be, Medve Mihály kurátor összeállításában, Szegő György szakértői közreműködésével. A kiállítás augusztus 26-ig tekinthető meg.

Kapcsolódó írásaink

Magyar fotósok és filmesek képei Kolozsváron

ĀSzerdától látható Kolozsváron, a Bánffy-palotában a budapesti Műcsarnok Művészek a kamera fókuszában – Magyar fotósok és filmesek fényképei című kiállítás – közölte az intézmény