Kultúra

Kézre kerített hamisítók

Festményhamisítókat fogott el a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). A Police.hu-n olvasható tájékoztatás szerint a hamisítványok között vannak Munkácsy, Gulácsy, Vaszary, Caravaggio, Picasso és Rubens alkotásait másoló képek is, a becsült kár félmilliárd forintra tehető.

Mint írják, az elkövetők ellen jelentős kárt okozó, bűnszövetségben elkövetett csalás gyanúja miatt nyomoznak. A műkincsvédelmi nyomozók információi szerint széles körben kezdtek hamis festményeket eredetiként árulni Magyarországon. Volt olyan híres festmény, amelyről több reprodukció is született. Egyebek mellett Gulácsy Lajos, Kádár Béla, Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József, Vaszary János, Caravaggio, Picasso és Rubens alkotásait hamisították.

Az elkövetők a képek előkerülését különböző történetekkel támasztották alá. „A festményhamisításokkal nemcsak amatőr festők, illetve műgyűjtők, de még szakértők, művészettörténészek és galériák is érintettek” – áll a közleményben. Az is kiderült, hogy az NNI műkincsvédelmi alosztálya a Somogy és a Nógrád megyei főkapitányság, a keszthelyi és a szentendrei kapitányság rendőreivel közösen április végén nyolc megyében egyszerre huszonegy helyszínen tartott kutatásokat, amelyekben tizenhét ember volt érintett.

Az akcióban mintegy százhúsz rendőr vett részt, lefoglaltak százhúsz festményt, a hamisítványok elkészítéséhez szükséges különböző eszközöket, hamis szakértői véleményeket és egyebek mellett hamis múzeumi pecsétet is.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom